Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPROTUPOŽARNA SEZONA Predstavljen rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama

PROTUPOŽARNA SEZONA Predstavljen rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama

Predstavljen rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama

Povodom početka ovogodišnje Protupožarne sezone u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama kod Trogira u srijedu, 17. lipnja 2020. predstavljen je rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ).

Na predstavljanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik vojnog dijela OVZ-a general-bojnik Krešo Tuškan, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivu i gašenje Ante Sanader te predstavnici lokalne zajednice i sudionici obrane RH od požara.

Tom prigodom, poručeno je kako su sve sastavnice protupožarnih snaga spremne i uvježbane za obranu RH od požara, a Operativno vatrogasno zapovjedništvo stavljeno je funkciju 15. lipnja, kada je i označen početak glavnog napora ovogodišnje protupožarne sezone. Uz vojni dio, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Ministarstvo unutarnjih poslova, čine ga i sve druge sastavnice domovinske sigurnosti. OVZ-u u Divuljama stoji na raspolaganju suvremena oprema za prihvat i prijenos slike i svih najvažnijih informacija o događajima s terena u realnom vremenu što omogućava donošenje najučinkovitijih odluka za djelovanje snaga kao i upravljanjem kriznih situacija.

Ministar Božinović posebno je naglasio važnost integriranja institucija u zajedničkom odgovoru na krize te povezanosti i komunikaciju tih institucija sa građanima. „Zadnja nenadana ugroza od COVID-a 19 pokazala je sinergiju i efikasnost zajedničkog djelovanja, a siguran sam kako ćemo zajedničkim radom spremno odgovoriti i na moguću ugrozu od požara. Učinjen je ogroman napredak na unaprjeđenju sustava protupožarne zaštite o čemu najbolje govori podatak kako je u odnosu na 2017. skraćeno vrijeme trajanja protupožarnih intervencija za prosječno dva sata“, iznio je ministar Božinović.

Zamjenik zapovjednika vojnih snaga OVZ-a brigadir Robert Suntešić predstavio je sudjelovanje Hrvatske vojske u PP sezoni 2020. istaknuvši kako su vojne snage potpuno spremne za obranu od požara, a provodit će se redovita protupožarna izviđanja gdje će i ove godine važnu ulogu imati besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“. „Na prošlogodišnjem požaru kod Šibenika zahvaljujući njima imali smo i noću sliku o razvoju ovog požara te su bili naše oči iz zraka“, pojasnio je brigadir Suntešić.

Statističke pokazatelje i angažman vatrogasaca u dosadašnjem dijelu godine iznio je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković posebno naglasivši važnost protupožarnih izviđanja koja su doprinijela bržem izlasku na teren i pomogle u donošenju kvalitetnih odluka. „U procesu je uvođenja i prenošenje uživo slike gašenja požara iz protupožarnih aviona, što je još jedan novi iskorak u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni“, istaknuo je Tucaković.
M. D.

- Oglas -