Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPROSVJED U TUČEPIMA Mještani ne daju investitoru da gradi, investitor kaže: Kakvih...

PROSVJED U TUČEPIMA Mještani ne daju investitoru da gradi, investitor kaže: Kakvih 40 stanova, smiješno!

U petak je u Tučepima, na predjelu Blato, na poziv investitora Edite Vučko iz Makarske intervenirala policija jer su mještani blokirali prilaz gradilištu. Naime, mještani su nam ispričali kako strahuju od oštećenja prilazne ceste koja je, kako kažu, neadekvatna za prometovanje cisterni, a boje se i da bi se mogle oštetiti njihove obiteljske kuće. Slobodanka Radočaj prva je susjeda investitorima iz Makarske. Edita Vučko investitor je na česticama 4152/1 odnosno 4152/26, a potonja je, kako kažu susjedi, nastala iz matične s jednim ciljem.

– Nije me zvala za suglasnost nego je samo opasala granicu i sama sebi prodala kako bi izbjegla traženje suglasnosti od prvih susjeda, kazat će Radočaj.

To im je pravni osnov na tužbu koju podižu jer inzistiraju na obnovi postupka.

Naime, angažirali su odvjetnicu jer tvrde da novoformirana čestica nije bila evidentirana ni u katastru ni u zemljišniku u trenutku podnošenja zahtjeva za građevinskom dozvolom odnosno tijekom postupka.

Drugi problem koji ih muči jest, kako vele, neadekvatnost puta i stanje kolnika. Općina Tučepi nakon izbijanja “pobune” dala je izraditi elaborat te je, kako nam je kazao načelnik Ante Čobrnić, statičar Prvenko Bušelić utvrdio kako cisterne ne mogu prometovati putem.

– Možda smo zaista trebali ranije ishoditi elaborat, ali na Općini je bilo da izda suglasnost ako postoji prilazni put do objekta, što postoji. Mi smo dali suglasnost jer je to po zakonu. Druga je stvar je li po pravdi. Mještani Tučepi koji tamo žive upisani su na taj put jer su svojedobno platili za to, dok investitor u taj novi objekt nije participirao. Tako da razumijem da to ne drže pravednim, ali ja mogu raditi samo onako kako mi kaže zakon, kaže Čobrnić.

Po Zakonu o nerazvrstanim cestama iz 2011.godine svi ti putovi, naime, automatski postaju vlasništvo općine. Vučko je po tome, kako kaže, u istoj kategoriji s njima koji su otkupljivali zemlju kako bi imali put. To je ujedno i treća dimenzija ovog problema.

Tonku Maras posebno muči taj dio. – Ovo je moja zemlja od 1962.godine, kupili smo ju moj pokojni muž i ja. A bojim se i da će se oštetiti kad prođe veliki kamion, zabrinuto će gospođa Maras.

Zbog straha od oštećenja objekata i ceste tražit će, kako vele, obustavu radova od Državnog inspektorata.

Kontaktirali smo i investitora, Editu Vučko koja kaže kako je u planu “gradnja manje kuće s tri stambene etaže sukladno odredbama prostornog plana Općine Tučepi”.

– Za kuću je ishođena pravomoćna građevinska dozvola koja je važeća od ljeta 2022. godine. Gradnja je planirana sukladno komunalnom redu Općine Tučepi u listopadu 2022. godine, a ista je na naše iznenađenje netom i obustavljena. Naime, od 10. mjeseca se kontinuirano ponavljaju postupci koji podsjećaju na nekadašnju ‘balvan revoluciju’, fizički, agresivno, i prije svega suprotno svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ograničava se prometovanje javnom površinom (nerazvrstana cesta) kojom se trenutno koristi više od 10-ak stambenih objekata. Na naše veliko iznenađenje prolaz cestom ograničen je od strane osoba koji nam niti nisu susjedi. Navedenim postupanjem smo dovedeni u neravnopravan položaj te smatramo da se istime nastoji naštetiti našoj obitelji bez objektivnih razloga. Moram naglasiti da smo više puta pokušali mirnim putem doći do rješenja i razumjeti razlog za ograničavanje prolaza cesto iako su ispoštovane sve procedure, navodi Vučko.

Kaže kako ne namjeravaju graditi više objekata.

– Nažalost, svjedoci smo činjenice da se uveliko radi na dezinformiranju mještana vezano uz sam objekt pa se negdje pojavila informacija o gradnji čak 40 stanova(?!) što je suludo i smiješno. Žalosno je što se domaće ljude, koji grade na svojoj didovini te striktno poštuju apsolutno sve propise tretira na neprijateljski način. Usprkos svemu, i dalje ćemo nastojati riješiti nastalu situaciju mirnim putem te njegovati dobrosusjedske odnose, a ako to nije moguće, onda u skladu s legalnim i pravnim procedurama, poručuje Vučko.

Na naš upit o formiranju izdvojene čestice nije se posebno očitovala. Obje čestice zajedno, inače, tvore parcelu od skoro 1800 metara četvornih, a kao suvlasnici se vode Ivica Jujnović i Tanja Jujnović Gulija.

Načelnik Čobrnić kazao nam je za kraj kako će s početkom radnog tjedna biti sastanak te kako se iskreno nada dogovoru i rješenju kojim će biti svi zadovoljni.

M.D./foto

- Oglas -