Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPRORAČUN ŽELJA ILI REALNI PLANOVI Treća sreća: opet se predviđa milijun kuna...

PRORAČUN ŽELJA ILI REALNI PLANOVI Treća sreća: opet se predviđa milijun kuna za šetnicu od Romane prema Krvavici

Proračun Makarske za 2022.godinu sadrži, uz ona dva projekta koja gradonačelnik Zoran Paunović uporno ponavlja, Peškeru i Kulturni centar, i cijeli niz drugih projekata. Među različitim projektima – za koje još uvijek ne znamo postoje li stvarna namjera i mogućnosti za realizaciju – nalazi se i izgradnja šetnice na potezu Romana – Krvavica.

Za ovu je stavku predviđeno milijun kuna u ovoj godini. Za 2023.godinu su pak, u projekciji proračuna, namijenjena dva milijuna, kao i u 2024.godini.

Gradonačelnik Zoran Paunović nam je rekao kako je ovo jedan od projekata kojima se namjeravaju posvetiti u ovoj godini.

Pitanje je: postoje li uvjeti za realizaciju ovog projekta?

Bivši gradonačelnik Jure Brkan kaže kako su i oni, gotovo od početka mandata, planirali ovaj projekt. Čak su bili dobili nekakav novac od Splitsko-dalmatinske županije, međutim, morali su odustati i vratiti lovu.

– Na tom potezu postoji cijeli niz privatnih vlasnika i držali smo da je najbolje donijeti rješenje o utvrđivanju granica pomorskog dobra, kako bismo obuhvatili sve te parcele. No do kraja našeg mandata to nije realizirano jer granice nisu bile utvrđene, kazao nam je Brkan.

Upit o tomu adresirali smo na Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije. Pročelnica Matea Dorčić je objasnila dokle se došlo.

– Na dijelu k.o. Veliko Brdo, predio od plaže Cvitačke do  Romane utvrđena  je  granica pomorskog dobra Rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  KLASA: UP/I-342-22/18-01/359 od 16.6.2020.g.

Geodetski elaborat za evidentiranje granice pomorskog dobra ovjeren je u katastru i proslijeđen ODO u Makarskoj radi provedbe.

ODO  je u travnju 2021. godine podnijelo zahtjev za izmjenu u katastarskom operatu, ali do danas, prema našim informacijama, nije donijeto Rješenje, stoji u odgovoru.

Podsjetimo da ima nekoliko godina kako je bivši dogradonačelnik Joze Vranješ govorio kako će to biti jedna od najljepših šetnica na Jadranu. Bilo je predviđeno i proširenje na stazi koja vodi kroz šumu ispod Kuka te popločanje, međutim, projekt nikad nije javno objavljen.

Aktualna vlast očito namjerava nastaviti s time, a ima i logike s obzirom na luksuzni hotelski kompleks u izgradnji koji bi trebao otvoriti svoja vrata do proljeća.

Iz projekcija proračuna vidljivo je da se planira raditi po etapama, pa bi tek u 2024.godini na red došao najzapadniji dio koji bi se “probio” kroz šumicu na Kuku.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -