Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPROMOCIJA UGOSTITELJSKE STRUKE Chef Marin Ivanac: Danas su mogućnosti puno veće, a...

PROMOCIJA UGOSTITELJSKE STRUKE Chef Marin Ivanac: Danas su mogućnosti puno veće, a mladi su toga slabo svjesni

Breljanin Marin Ivanac, chef koji je proteklog tjedna bio angažiran u Srednjoj strukovnoj školi, na radionici pod palicom Udruženja obrtnika Makarske rivijere, s mladim kuharima i konobarima je rado podijelio svoje znanje i iskustva. Svjesni da se posljednja dva desetljeća ova struka posve zanemarila te da sve manje mladih biva spremno učiti za kuhara ili pak konobara, Udruženje obrtnika pokrenulo je kampanju Gastro Makarska rivijera, čiji je cilj upravo promocija ugostiteljskih zvanja i davanje “mikrofona”, ali i kuhinje iskusnim ugostiteljima od kojih srednjoškolci mogu čuti korisne savjete.

Ivanac je budućim ugostiteljima otkrio tajne kuhinje, a s nama je podijelio svoju priču koja će, nadamo se, dati realan uvid svima koji se sutra vide na ovakvom mjestu, i što je najvažnije, pružiti im motivaciju.

Ivanac je trenutno nezaploslen, ali već je angažiran od Bluesuna. Ovaj Breljanin naime već 23 godine radi bez prekida kao kuhar, a na pitanje je li bila barem nekakva profesionalna pauza odvraća: Ni dana!

Završio je Srednju strukovnu školu u Makarskoj, a nakon završetka školovanja radio je u lokalnim restoranima nakon čega je otišao u Njemačku. Tamo radi sedam godina i po povratku se zapošljava kao šef kuhinje u hotelu Slavija. U tom je periodu završio talijansku školu Alma. Cijeli je svoj radni vijek, kako veli Ivanac, posvećen kuhanju.

– U odnosu na prije 15-ak godina promijenilo se, srećom, ipak dosta toga iako mladi općenito nisu dovoljno svjesni o kakvom se zvanju radi. Veća je mogućnost i napredovanja i educiranja, a da ne spominjem radne prilike. Prije je to sve ipak bilo puno oskudnije. Sad sve ide toliko brzo da čovjek mora stalno pratiti ako želi ozbiljno biti u tome, veli Ivanac.

– No ovo je zanimanje i dalje zapostavljeno od strane mladih, mislim da im je zahtjevno i fizički i psihički i nažalost, rijetki su oni koji nakon završetka školovanja uopće ostanu u tome. Mislim da je važno odmah ih u startu osvijestiti, kako bi znali za izazove koji ih čekaju, ali i motivirati, jer mogućnosti su jako velike, kazat će Ivanac.

Ne vjeruje u brzi uspjeh.

– Za mlade koji misle da mogu postati slavni preko noći kažem da su to instant zvijezde, danas mogu biti na vrhu, a sutra već na dnu. Jednostavno su potrebne neke godine rada, važno je spoznati svoju tradiciju da bi se dalje razvijao. A za tradiciju ipak treba nešto godina…, objašnjava naš sugovornik.

Dobar kuhar mora, međutim, biti i matematičar, jer treba stalno kalkulirati, ulazne cijene, količinu, omjere. – I mora govoriti barem jedan do dva strana jezika, naravno ako se želite prezentirati pred gostima, a to je kod nas ljeti neizbježno, dodat će Ivanac.

Plaća kuhara varira od 10 do 14 tisuća kuna, ovisno radi li se o stalnom poslu ili sezonskom.

– Pri tom mislim na onoga koji zna i koji umije, a tu je odgovornost ne samo njegova nego cijele kuhinje i osoblja, kazuje za kraj breljanski chef.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

- Oglas -