Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPROMJENA STAVA Ministarstvo potvrdilo: Građevinska dozvola za plažu kod Romane je nezakonita

PROMJENA STAVA Ministarstvo potvrdilo: Građevinska dozvola za plažu kod Romane je nezakonita

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine potvrdilo je da je građevinska dozvola izdana za plažu na pomorskom dobru kod hotela Romana nezakonita i da nije priložen dokaz pravnog interesa koji je temelj za dobivanje građevinske dozvole. Naime, u odgovoru poslanom na adresu Jagode Bastalić, urednice HRT-ove emisije Labirint, koja priprema prilog upravo o ovom slučaju, resorno ministarstvo navodi da su kao dokaz pravnog interesa priloženi ugovori o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže.

Međutim, iz dokumentacije kojom raspolaže ministarstvo utvrđeno je da tvrtka Romana d.o.o. temeljem dodijeljenih koncesija nema ugovoreno i pravo građenja, na što od početka ove trakavice upozoravaju iz Inicijative Javno je dobro i UZOR Osejave, i o čemu i sami pišemo od početka 2021.godine. U postupku nadzotra utvrđeno je da u postupku izdavanja građevinske dozvole investitor nije priložio dokaz pravnog interesa. Zbog toga je i sama građevinska dozvola izdana protivno odredbama Zakona o gradnji.

Ministarstvo je dalo uputu prvostupanjskom tijelu (nadležnom odjelu u Gradu Makarska) vezano za primjenu propisa te je od čelnika zatražilo poduzimanje i glede primjene zakonitosti rada i glede radnji vezano za odgovornost službenih osoba koje su sudjelovale u postupku.

Od Grada Makarska zatražili smo uvid u upute ministarstva, međutim, do zaključenja pisanja članka nismo dobili odgovor.

Inače, prošle su skoro dvije godine kada nam je Ministarstvo graditeljstva na upit o zakonitosti dozvole čije su poništenje, upravo zbog činjenice da nije priložen pravni interes (koncesija za gradnju, op.a.), poslalo dopis u kojemu zaključuju kako ne mogu poništiti ili ukinuti akt za gradnju. U dopisu kojeg smo objavili 23.travnja 2021.godine naveli su kako je “uvidom u raspoloživu dokumentaciju utvrđeno da je uz zahtjev priložen dokaz pravnog interesa”. Kao dokaz je priložen ugovor o koncesiji na pomorskom dobru.

Istaknuli su također kako se akt ne može ukinuti ako se ne utvrdi da je isto u interesu RH te ukoliko investitoru prethodno nije isplaćena naknada tržišne vrijednosti nekretnine.

Oba gradonačelnika, i ondašnji Jure Brkan i današnji Zoran Paunović, govorili su slično kao i ministarstvo tada – građevinska dozvola je pravomoćna i ne može se natrag.

Obrat u ministarstvu potvrđuje da ipak – može.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -