Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivot„Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“: što donosi projekt u kojeg...

„Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“: što donosi projekt u kojeg se nedavno uključila SŠ fra Andrije Kačića Miošića

Tijekom drugog polugodišta tekuće školske godine Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića uključila se projekt „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“.

Mihaela Kotarac, bivša učenica naše škole a sadašnja studentica Medicinskog fakulteta u Splitu kao koordinatorica spomenutog projekta ispred Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) ponudila je sudjelovanje u navedenom projektu, što je škola spremno prihvatila, te je kroz nekoliko radionica projekt uspješno započet a bit će nastavljen u sljedećoj školskoj godini.

Projekt se provodi u srednjim školama Grada Zagreba u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Doma Zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska, odobren je od strane Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja te je dobitnik Rektorove nagrade 2017. i 2019. godine za društveno koristan rad, što potvrđuje njegovu kvalitetu i značaj, stručnu i znanstvenu verifikaciju.

Projekt se od 2018. godine provodi i na nacionalnoj razini, u sve četiri podružnice Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) – Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu.

Iako se danas sve više govori o nužnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo, upozoravaju da nismo ni blizu rješenju ovog velikog problema. Svakodnevno svjedočimo porastu problema mentalnog zdravlja, posebno među mladima te poteškoćama s kojima se mladi svakodnevno susreću na putu njihova odrastanja. Uzimajući u obzir svakodnevni porast rizičnih čimbenika kojima su mladi izloženi, ali i činjenicu da su poremećaji mentalnog zdravlja kod mladih osoba u porastu te da su mladi osobito dragocjena društvena skupina koja traži povećanu pažnju i prioritetno organiziranje društvenih struktura, skrb o mentalnome zdravlju mladih jedan je od prioriteta u radu i djelovanju Grada Zagreba.

Grad Zagreb posebnu pažnju posvećuje upravo mentalnom zdravlju djece i mladih stoga su i brojni ciljevi ovog projekta, a među najznačajnijima je podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, jer ono utječe ne samo na pojedinca i njegovu okolinu, nego i na cjelokupno društvo. Zatim, smanjenje stigme prema mentalnim poremećaja i psihijatrijskim bolestima te osiguravanje ugodne atmosfere za daljnje rasprave o problemima i pitanjima ove tematike.

Kako ističu iz SŠ fra Andrije Kačića Miošića, posebno je važno istaknuti da je projekt „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe” predstavljen i na međunarodnoj Generalnoj skupštini IFMSA (International Federation of Medical Students Associations) u kolovozu 2016. u Mexicu, gdje je ušao među prvih 10 projekata na svijetu te je osvojio 2. mjesto, a 2020. godine nagrađen 1. mjestom na svijetu u području najboljih praksi za mlade po ocjeni IFMSA (lnternational Federation of Medical Students Associations).

Cilj projekta je podizanje svijesti o poremećajima mentalnog zdravlja među mladima kako bi potaknuli mlade na bolje upoznavanje samih sebe kako bi poboljšali svoje mentalnog zdravlje, koje je temelj za individualnu dobrobit i djelotvorno funkcioniranje pojedinca i zajednice. Projekt se provodi kroz niz od ukupno osam (8) radionica vršnjačke podrške mladima, a usmjeren je i na jačanje kompetencija stručnjaka te na širu zajednicu.

Radionice provode studenti koji su prethodno prošli dvodnevnu edukaciju, a provedba se odvija uz stručnu superviziju od strane spec. psihijatrije i dipl. prof. psihologije. Radionice su predviđene za učenike srednje škole te su u provedbu uključeni cijeli razredi. Provedba radionica provodi se u dogovoru sa stručnim suradnicima škole, a u okviru redovitog nastavnog programa.
MD/foto MD

- Oglas -