Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPROJEKT UDRUGE ZA UDRUGE Održana panel rasprava Projekti – od ideje...

PROJEKT UDRUGE ZA UDRUGE Održana panel rasprava Projekti – od ideje do realizacije

“Projekti – od ideje do realizacije” naziv je panel rasprave koja je održana u četvrtak, 9.veljače, u MARA-inom Centru za razvoj civilnog društva i poduzetništva.

Bila je to četvrta po redu panel rasprava u sklopu projekta „Udruge za udruge“ koji ima za cilj poboljšati i povećati kapacitete organizacija civilnog društva kroz njihovo bolje povezivanje te osposobljavanje za pripremu i provedbu samostalnih i suradničkih projekata. Nositelj projekta je udruga Savjetovalište Lanterna, a projektni partneri su Udruga OSI Sunce, UZOR Osejava i DAUP Orion.

Rasprava je započela primjerima dobre prakse i utvrđivanja onih projektnih aktivnosti koje bi udruge mogle koristiti u sljedećim partnerskim projektima, s ciljem uspostave međusektorske suradnje. U tom smislu, Ivona Vučić iz Savjetovališta Lanterna i Manuela Barbara Puharić iz UZOR Osejava su govorile o motivima prijave na natječaje, naglašavajući kako mogućnost zapošljavanja tu nije glavni motiv.

Naime, osim poticanja održivosti poslovanja, na pokretanje nekog projekta udruge potiče i mogućnost rješavanja društvenog problema te sam odgovor na već postojeće javne potrebe. Panelistice su pri tome spomenule i potrebu širenja dijapazona pružanja usluga gdje je važno utvrditi kapacitete dovoljne za prijavu i provedbu nekog projekta te izabrati pravog partnera, a sve u cilju osiguravanja održivosti projekta i njegovog nastavka nakon završetka provedbe.

Panel raspravom se također pokušao utvrditi broj i vrsta pristiglih projektnih prijedloga i ideja temeljem javnog poziva Makarske razvojne agencija MARA-e svim zainteresiranim subjektima koji imaju namjeru pripreme i prijave projekata na EU natječaje. Prema riječima Lidije Vukadin Vranješ, ravnateljice MARA-e, na javni je poziv pristiglo 67 projektnih prijedloga u sva tri sektora, od čega su njih 36 prijedlozi od strane organizacija civilnog društva.

S obzirom na najavljene natječaje iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027., dio prijavljenih prijedloga udruge će prilagoditi prijavi na natječaje iz programa Europskog socijalnog fonda (ESF), vezano uz jačanje kapaciteta civilnog društva, dobro upravljanje, odgoj i obrazovanje te socijalno uključivanje.
Na raspravi je bilo govora i o uvjetima prijave na ovogodišnji Javni natječaj za financiranje programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro Grada Makarske.

Prema riječima Sandre Vranješ iz Upravnog odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti, radi se o uglavnom nepromijenjenim uvjetima koji će kroz nekoliko prioritetnih područja pružiti udrugama provedbu dobrih i korisnih projekta za život lokalne zajednice.
U zadnjem dijelu panel rasprave najavljena je i mogućnost sudjelovanja udruga u različitim edukacijskim aktivnostima koje će za potrebe osmišljavanja, prijave i potrebe projekata provoditi Grad Makarska, MARA i same udruge uključenje u projekt „Udruge za udruge“.

Sljedeća panel rasprava planirana je u svibnju ove godine, a obrađivat će temu suradnje organizacija civilnog društva i privatnih tvrtki kroz razvijanje vrijednosti društveno-odgovornog poslovanja.
- Oglas -