Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotProjekt MentArt Savjetovališta Lanterna - Podrška osobama s psihičkim teškoćama i...

Projekt MentArt Savjetovališta Lanterna – Podrška osobama s psihičkim teškoćama i promidžba mentalnog zdravlja

Savjetovalište Lanterna je započelo s provedbom projekta MentArt – projekt podrške osobama s psihičkim teškoćama i promidžbe mentalnog zdravlja u partnerstvu s Udrugom K.U.M. iz Prološca. Projekt MentArt je podržan sa 14.853,00 EUR financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.
Projekt progovara o problemima osoba s psihičkim teškoćama osvještavanjem javnosti o postojanju ovakve vrste problema, a sve u cilju destigmatizacije osoba s psihičkim teškoćama i širenju poruke o važnosti zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja.

Projekt će se provoditi na dvije razine, direktno u kontaktu s osobama s teškoćama njihovim aktivnim uključivanjem u aktivnosti te dodatnim osnaživanjem kao i informiranjem i senzibiliziranjem javnosti o postojanju ovog problema.

Nakon završenog projekta očekujemo da će lokalna vlast biti sklonija donošenju odluka koje će osobama s teškoćama osigurati lakše ostvarivanje njihovih ljudskih prava. Također očekujemo veću potporu udrugama koje rade s osobama s psihičkim teškoćama. Projekt ima za cilj informirati javnost što su psihički poremećaji i kako oni nastaju, što će im u konačnici pomoći stvoriti jasniju i prihvatljiviju sliku života osoba s psihičkim teškoćama.

Projekt ima za cilj povećanje svijesti građana o važnosti zaštite mentalnog zdravlja te pravovremenog traženja pomoći. Osim toga ojačat će se sektorska suradnja kroz partnerstvo s udrugom K.U.M. te međusektorska suradnja kroz organizaciju i provedbu MentArt Festivala. Projektne aktivnosti utjecat će na jačanje kapaciteta organizacije za rad na promicanju i zaštiti ljudskih prava osoba s psihičkim teškoćama te ćemo kroz projekt svoj rad proširiti i na manje razvijena geografska područja.

Što se tiče samih osoba s psihičkim teškoćama očekujemo lakše ostvarivanje njihovih prava po pitanju dobivanja posla, ostvarivanja socijalnih usluga, uključivanja u društvene aktivnosti kao i točne i pravovremene informacije o vrstama pomoći koje mogu dobiti. Očekujemo i uključivanje većeg broja osoba s teškoćama u edukativne programe rada na sebi što bi doprinijelo njihovoj većoj uključenosti u obiteljski, radni i društveni život.
Dodane vrijednosti projekta su manja opterećenost zdravstvenog sustava na način da će više osoba s teškoćama potražiti pomoć u Savjetovalištu i rješavati svoje probleme kroz savjetovanje i psihoterapiju. Dobit ćemo uvid u stanje, potrebe i način življenja osoba s psihičkim teškoćama koja nam mogu pomoći u našim daljnjim projektima.

Obitelji osoba s psihičkim teškoćama će također osjetiti sve dobrobiti provedbe projekta. I ono najvažnije projekt će se, kroz sve gore navedene aktivnosti (Fokus grupe s osobama s psihičkim teškoćama, medijska kampanja, okrugli stolovi, promidžbeni štandovi, MentArt festival), doprinijeti stvaranju kvalitetne lokalne zajednice bez predrasuda temeljene na važnim ljudskim značajkama prihvaćanju, uvažavanju, podršci i posvećenosti jer će problem osoba s psihičkim teškoćama učiniti vidljivijim i prihvatljivijim javnosti – priopćili su iz Savjetovališta Lanterna.

MD/ foto: Ilustracija/MD

- Oglas -