Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPROJEKT ADRI.SMARTFISH: Još jedan umjetni riblji greben postavljen u Jadran

PROJEKT ADRI.SMARTFISH: Još jedan umjetni riblji greben postavljen u Jadran

Nakon što je Zadarska županija postavila prvi umjetni riblji greben, tijekom prošlog vikenda umjetni greben postavljen je i na području Primorsko-goranske županije, na otoku Cresu, u uvali Sveti Petar u blizini Valuna.

Umjetni podvodni greben osmišljen je radi očuvanja podmorskog života te s ciljem širenja aktivnosti vezanih za podmorje kao korak za očuvanje sve više ugroženih resursa ribe, školjkaša i ostalih morskih organizama, te ujedno predstavlja i mogućnost širenja gospodarskih aktivnosti kroz moguće prepoznatljive oblike gospodarenja u ribolovu i turizmu.

Greben se sastoji od niza od osam elemenata koji su se izradili na kopnu i zatim su se u skupini položili na morsko dno. Moduli su perforirani betonski elementi, oblika krnje šuplje i perforirane piramide. Ronilačka ekipa tvrtke AQUA SUB d.o.o. je prema idejnom projektu izradila betonske elemente, izvršila montažu istih te ih spustila u more gdje su potopljeni i međusobno složeni.

Planirani zahvat proveo je Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a, jedan od deset partnera u projektu “SmArtFish” programa suradnje Interreg V-A Italy –Croatia 2014. – 2020. Projektni tim Adri.SmArtFish-a čine privremeni pročelnik Mladen Brajan, Iris Bruketa i Karmen Štimac.

Ovom pilot projektu prethodili su razni poslovi: pronalazak lokacije, izrada idejnog projekta, ishođenje lokacijske dozvole te nabava konstrukcije za izradu grebena. Sav taj uistinu zahtjevan, prije svega administrativni postupak, trajao je više od godinu dana.

Valja napomenuti kako će se nakon postavljanja grebena provoditi monitoring od strane stručnjaka za podvodne znanosti. Pratit će se što će se događati, koji organizmi i koje vrste ribe će nastanjivati greben, čime će se doći do odgovora na pitanja o pojavi nekih novih vrsta, te koji organizmi će se skupljati na dnu grebena gdje je veća dubina, a koji na njegovom vrhu.

M.D./ foto PGŽ

- Oglas -