Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaProgram Sarajevo Film Festivala na We Are One Film Festivalu

Program Sarajevo Film Festivala na We Are One Film Festivalu

Objavljen je program s kojim će Sarajevo Film Festival sudjelovati na Globalnom filmskom festivalu “We Are One”, zajedničkoj inicijativi vodećih svjetskih filmskih festivala i YouTubea, koji s projekcijama kreće 29. svibnja.Prvi Globalni filmski festival, u produkciji Tribeca Enterprises i YouTubea, prikazat će do 7. lipnja na YouTube kanalu YouTube.com/WeAreOne više od stotinu filmova po izboru selektora dvadesetak prestižnih festivala.Svi programi su besplatni, a gledatelji će moći donacijama poduprijeti napore raznih organizacija na suzbijanju koronavirusa. Sarajevo Film Festival je izabrao Doktore bez granica.

Sarajevski festival kreirao je poseban program s filmovima koji su nastali u Sarajevu i u produkciji Obala Art Centra, kao i kratkim videom “Postcards from Sarajevo Film Festival Friends”, koji će se prikazati premijerno. U tom videu prijatelji Festivala iz cijele Europe govore i pokazuju kako su sačuvali duh u doba pandemije i izolacije.

Za program je odabran i film “Mostovi Sarajeva” (2014), prikazan u službenoj selekciji festivala u Cannesu, u kojem europski redatelji propituju šta je Sarajevo predstavljalo za Europu u stogodišnjoj povijesti i što predstavlja danas.

Također prikazan u Cannesu uvršten je i omnibus “SEE Factory Sarajevo mon amour”, koji je 2019. u Sarajevu okupio pet redatelja iz regije i pet međunarodnih autora.

Kratki film “Route – 3” (2019), čiju režiju potpisuje Thanasis Neofotistos, je svjetsku premijeru imao na 44. Toronto International Film Festivalu, a europsku na 42. Clermont-Ferrand International Short Film Festivalu.

Festival je iniciran online, u razgovoru na kojem su sudjelovali Robert de Niro, jedan od osnivača Tribeca Enterprisesa i drugi predstavnici tog festivala, YouTubea, Toronto International Film Festivala, Mumbai Film Festivala, Sarajevo Film Festivala i Tokyio International Film Festivala.

Cjelovit program We Are One festivala objavljen je na www.weareoneglobalfestival.com.

(Hina)

- Oglas -