Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPRIOPĆENJE UDRUGE ZA ODRŽIVI RAZVOJ OSEJAVA: 'Urbanističke metastaze grada pod Biokovom'

PRIOPĆENJE UDRUGE ZA ODRŽIVI RAZVOJ OSEJAVA: ‘Urbanističke metastaze grada pod Biokovom’

Održivi planski razvoj Makarske nastavlja gubiti bitku protiv prekomjerne betonizacije, po principu pogodovanja privatnim interesima utjecajnog građevinskog lobija, a grad koji je nekad slovio za perjanicu turizma već godinama se pretvara u prenatrpanu spavaonicu ljeti, u grad duhova zimi. Da je građevinski lobi taj koji upravlja gradom, odnosno da gradsku vlast ni najmanje ne zanima što žele građani, vidi se iz Izvješća o Javnoj raspravi
(https://makarska.hr/clients/1/documents/3913.pdf) u kojoj su odbijene gotovo sve pojedinačne primjedbe i prijedlozi na Izmjene i dopune Prostornog plana, a koje je uložilo veliki broj građana.

Ignorirajući mišljenje građana Grad je tako dozvolio povećanje novog građevinskog područja od dodatnih 70 000 m2 što implicira više od čak 1 000 novih stambenih jedinica čemu su se građani Makarske usprotivili kroz podnošenje 2196 primjedbi.
Naime, pod krinkom uvođenja restriktivnijih mjera za stambenu izgradnju aktualna gradska vlast krajem je prošle godine krenula u još jedan, ponovljeni postupak Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Makarske, u čiju se javnu raspravu, upravo zahvaljujući Udruzi za održivi razvoj Osejava, uključio veliki dio građana Makarske te su spomenute primjedbe, čak 2196, upućene u zakonsku proceduru putem jedinstvenih obrazaca prijedloga i primjedbi na navedene Izmjene. No, ignorirajući provedeni plan pošumljavanja područja poluotoka Osejava s ukupno 8 000 sadnica visokog drveća, Grad i dalje na toj lokaciji namjerava izgraditi sportsko-rekreacijski centar protiv kojega se izjasnilo preko 4000 građana. Da pojasnimo, u travnju 2018. smo makarskom gradonačelniku Juri Brkanu predali 4 177 potpisa građana u Peticiji protiv sustavnog i nepovratnog uništenja poluotoka Osejava te za trajnu i zakonsku zaštitu poluotoka Osejava i Sv. Petar.

Od tada je prošlo već više od dvije godine. Od gradonačelnika, kao i od Gradskog vijeća i dalje čekamo pisano očitovanje na naše zahtjeve te prijedlog za donošenje akata koji proizlaze iz predmetne peticije. Umjesto toga, u ušima nam i dalje odzvanja Brkanov nadmeni komentar kako takve procedure traju godinama dok je njegov mandat ipak ograničen na četiri godine. Na sastanku sa predstavnicima inicijative predmetne peticije u svom uredu, makarski gradonačelnik Jure Brkan odbio je zahtjeve iz peticije, a do današnjeg dana nismo zaprimili pisani odgovor niti se Gradsko vijeće očitovalo po istom pitanju, zanemarujući na taj način zakonsku obvezu sazivanja sjednice na
temelju zahtjeva više od 20% građanki i građana grada Makarske.

I dok mnogi investitori s nestrpljenjem iščekuju konačno usvajanje Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana, neki od njih kao što je tvrtka „B.E.K. projekt“ u realizaciju svojih projekata su krenuli i prije stupanja na snagu novog Prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana Grada Makarska. Uz prešutni blagoslov aktualne gradske vlasti navedenom se investitoru dozvolila izgradnja „aparthotela“ u zoni poslovne namjene (tzv. K1- zona) predviđene za uslužno-trgovačko-ugostiteljske poslove te garažno-poslovne objekte. Objekt izlazi iz parametara postojećeg Prostornog plana jer uključuje jednu etažu viška, a sudeći prema oglasima četiriju agencija za prodaju nekretnina, ovdje nije riječ o aparthotelu već samo o još jednoj zgradi sa stanovima komercijalne namjene (https://www.makarskanekretnineagencija.com/prodaja-stanova/makarska/stanovi-u-izgradnji-blizu-centra-i-plaze-s163.html).

Iako smo kao udruga po ovom pitanju podnijeli prijavu Građevinskoj inspekciji, Makarskom komunalnom redarstvu te Ministarstvu prostornog planiranja i graditeljstva, radovi na spornom objektu i dalje traju. Makarska već godinama slovi kao eklatantan primjer devastacije prostora, za što postoje brojni primjeri, ali gradsku vlast izgleda i dalje ne brine izdavanje građevinskih dozvola prije rješavanja kompletne komunalne infrastrukture.

U posljednjih godinu dana iz redova politike i struke mogle su se doduše čuti preporuke o
ublažavanju betonskog sivila kroz postavljanje određenih uvjeta kao što su smanjivanje katnosti i koeficijenta izgrađenosti parcela, određivanje zone naselja sa stambenim zgradama, uz ono najvažnije: iskorjenjivanje korupcije u sektoru koji dopušta ovakav urbanocid.

No, priča u kojoj se od lokalnih vlasti traži razumno i usuglašeno mijenjanje planova određenih jedinstvenom legislativom i dalje je izgleda samo prazna floskula.
Makarska nepovratno srlja u propast po poznatom ‘španjolskom’ scenariju, jer gradska uprava neopravdano proširuje građevinsku zonu za izgradnju velikog broja novih stanova, čitaj apartmana, a domicilno stanovništvo se očito ne pita kakvu Makarsku oni žele. Ako znamo da Makarska raspolaže sa preko 15.000 ležaja u privatnom smještaju postavlja se logično pitanje zašto grad Makarska i njegov ured za urbanizam ne vode računa o neodrživosti povećanja kapaciteta u tom segmentu ponude smještajnih objekata. Praksa posljednjih petnaest godina nam govori da se novi stanovi najmanje kupuju za rješavanje stambenih pitanja stanovništva. Potražnja za stanovima je u porastu, a sukladno tome i ponuda novih smještajnih jedinica u domaćinstvima. Strategije razvoja turizma Makarska nema, a Prostorni plan kroje želje investitora koje ne zanima ulaganje u turizam na duge staze, nego isključivo brzi novac u vidu prodaje stanova – stoji, između ostalog, u priopćenju kojeg potpisuju Ivana Miočević Franić i Petar Kelvišer iz Udruge za održivi razvoj Osejava.

M.D. / foto UZOR Osejava facebook

- Oglas -