Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKPrikupljeno pet tona morskog otpada u sedam primorskih županija

Prikupljeno pet tona morskog otpada u sedam primorskih županija

U akciji čišćenja morskog otpada 2020., koja je trajala šest mjeseci u svih sedam primorskih županija, prikupljeno je oko pet tona otpada, izvijestila je u četvrtak koordinatorica te akcije iz splitske Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj “Sunce” Ivana Krstulović Baković.

Akcija čišćenja morskog otpada provedena je na temelju sporazuma s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

“Više od 80 posto od ukupno prikupljenih pet tona morskog otpada bila je plastika koja predstavlja najveće opterećenje za morski eko sustav,” rekla je Krstulović Baković novinarima u Splitu prije početka završne online konferencije o toj akciji.

Podsjetila je kako je čišćenje provedeno na 21 lokaciji.

“Čišćene su plaže, to jest obala, ali i podmorje putem ronilačkih akcija i koćarenjem”, rekla je Krstulović Baković.

Po njezinim riječima, količina prikupljenog morskog otpada bila bi i veća da su akcijom bile obuhvaćene sve lokacije koje treba čistiti od otpada.

Podsjetila je kako su javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima u jedinicama lokalne samouprave te udruge građana i ronilački klubovi uputili na lokacije na kojima je ove godine provedena akcija čišćenja morskog otpada.

Sudjelujući na online konferenciji, Krstulović Baković je rekla kako je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj “Sunce” na temelju iskustava u akciji čišćenja morskog otpada 2020. izradila nacrt protokola za buduće takve akcije i proslijedila ga Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje će kreirati završnu verziju tog protokola.

Pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo i zaštitu mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos je istaknula kako će taj protokol svima zainteresiranima olakšati akcije čišćenja morskog otpada.

“Uz dokazano štetno djelovanje na morski okoliš, mikroplastika u hranidbenim lancima morskih organizama predstavlja i rastuću opasnost za ljudsko zdravlje”, upozorila je Kos.

Dodala je kako se procjenjuje da svakog dana najmanje 13 tisuća tona plastike završi u morima i oceanima.

“Veliki komadi plastike ozljeđuju, guše i često ubijaju morske životinje, a još veći okolišni pritisak čini mikroplastika, to jest sitni dijelovi plastike manji od pet milimetara”, upozorila je Kos.

Istaknula je kako morski otpad ne nastaje samo nezakonitim i nesavjesnim aktivnostima na moru, nego čak između 80 i 90 posto otpada u moru dolazi s kopna, te se načelo može zaključiti kako je glavni razlog za stvaranje morskog otpada “neadekvatno gospodarenje otpadom na kopnu”.

Hina

- Oglas -