Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPRIJEDLOG ČLANICAMA EU: Ovo su četiri ključna načela za brži oporavak turizma

PRIJEDLOG ČLANICAMA EU: Ovo su četiri ključna načela za brži oporavak turizma

Europska unija je najveća regija na svijetu po veličini prihoda od turizma. U 2019. godini potrošnja u turizmu u EU dosegnula je 427 milijardi eura, što predstavlja 6,2% ukupnog izvoza Unije. Prošle godine, u sektoru putovanja i turizma bilo je 27 milijuna radnih mjesta, pokazujući koliko je važan za europsko gospodarstvo – piše HR Turizam.

Kao rezultat pandemije Covid-19, europski sektor putovanja i turizma prolazi kroz nezapamćenu krizu. Sada je veća podrška vlada temeljna i mora biti prioritet kako bi se spasili milijuni zaposlenih. Procjenjuje se kako je u Europi oko 13 milijuna radnih mjesta u opasnosti.

Nedavno smo vidjeli nekoliko izvrsnih individualnih inicijativa zemalja i vlada širom svijeta, a vjerujemo kako će se potpuni i brzi oporavak postići samo zajedničkim naporima i jakom javno-privatnom suradnjom. Stoga pozivamo države članice EU da vode i usmjeravaju ujedinjeni i koordinirani odgovor na oporavak.

Europska putnička komisija (ETC) i Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) zajedno predlažu državama članicama EU da se zajednički obvežu na četiri ključna načela za postizanje bržeg oporavka:

Zajednički odgovor i dobro koordiniran pristup diljem EU-a – ponovno uspostavljanje učinkovitih operacija, uklanjanje prepreka na putovanjima, ponovno otvaranje granica i ponovno postavljanje Schengena te ponovna izgradnja povjerenja u putovanja i turizam. Slijediti smjernice EU-a i javno-privatna suradnja bit će ključni u tom pogledu.

Plan oporavka – poboljšajte iskustvo putovanja koristeći najnoviju tehnologiju i protokole kako biste ravnomjerno povećali zdravstvene standarde u svim državama članicama EU. Razmislite o “novom normalnom” za ovaj sektor s komponentama zdravlja, sigurnosti, higijene i održivosti s pristupom usmjerenim na putnike.

Paket alata za industriju za nastavak putovanja u Europu – radite s privatnim sektorom i zdravstvenim stručnjacima na definiranju globalnih standarda za novo normalno, utemeljeno u znanosti i razvijeno zajedno s industrijom. Protokoli se trebaju razviti na način koji mogu usvojiti tvrtke svih veličina u svim putničkim industrijama i mogu se provoditi u Europi i širom svijeta.

Mjere potpore – nastaviti pomagati sektoru putovanja i turizma tijekom faze oporavka, kroz cijeli putni ekosustav. Vlade ne bi trebale štedjeti financijsku potporu radnicima, tvrtkama i napredovanju kako bi se postigao brz oporavak.

Države članice EU-a imaju moć utjecati i pokrenuti koordinirani napor za oporavak potreban za očuvanje sektora. Nakon što se pandemija COVID-19 stavi pod kontrolu, vlade bi se trebale usredotočiti na privlačenje posjetitelja i pružanje uvjerenja putnicima kako je stiglo vrijeme za još jedno istraživanje i posjete. Sektor putovanja i turizma bit će ključan za oporavak gospodarstva EU-a, stvaranje novih radnih mjesta i svježih prihoda koji su toliko potrebni u očekivanom gospodarskom padu, stoji u zajedničkom prijedlogu ETC-a i WTTC-a.

M. D. / ilustracija D. Antonini

- Oglas -