Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKKultura"Priče iz Vukovara" Pere Eranovića upozorile ne samo na zla rata nego...

“Priče iz Vukovara” Pere Eranovića upozorile ne samo na zla rata nego i današnju dehumanizaciju

“Priče iz Vukovara”, monodrama temeljena na kratkim lirskim pričama Siniše Glavaševića koje je preradio i na svoj način iznio glumac Pero Eranović, održana je jučer u dvorani Arte povodom obljetnice pada grada heroja.

Eranović je u svojem autorskom projektu isprepleo kratke lirske priče s ratnim izvješćima od kojih je zadnje ono od 18. studenoga, o kojemu Glavašević piše kako će slika Vukovara u 22. satu 87. dana ostati svjedocima tog vremena zauvijek u sjećanju te izražava nadu kako će mukama Vukovara napokon doći kraj.

U jednosatnoj monodrami glumac je proveo publiku, među kojom su dominirali učenici uz gledatelje u zrelim godinama, kroz opservacije o ljubavi, o gradu, o neprijateljima, o ratu samom…Eranović se u pojedinim dijelovima naslonio na interakciju s publikom, što je mladima vjerojatno bilo simpatično, no s druge je strane ukralo dio potrebne ozbiljnosti i kontemplativnosti. Glavaševićev svevremeni materijal i uopće sama vukovarska, ljudska tragedija, bolje bi prošli da su se pojedine priče izostavile, a da se dublje uronilo u odabrane.

Za kraj predstave je Eranović odabrao potresnu, no istovremeno nevjerojatno altruističnu, toplu i ohrabrujuću Priču o gradu, najpoznatiji Glavaševićev tekst te je nakon izvedbe pljeskom mladi glumac pozvan na ponovni izlazak.

Mora se priznati da su “Priče iz Vukovara” držale pažnju učenica i učenika koje su doveli njihovi nastavnici, koji su dobro izabrali program za terensku nastavu.

Ivona Ćirak /foto MD

 

- Oglas -