Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaPREOBRAŽAJ Edita Brtan izlaže u Rockatanskom, otvaranje u 20 sati

PREOBRAŽAJ Edita Brtan izlaže u Rockatanskom, otvaranje u 20 sati

Večeras s početkom u 20 sati, u prostoru udruge Rockatansky, otvaranje je izložbe makarske slikarice Edite Brtan. Bit će ju moguće pogledati u trajanju od 17.listopada do 7.studenog. Izložba nosi simbolični naziv “Preobražaj”.

O autoričinu radu svoj je osvrt dala Danica Franić, povjesničarka umjetnosti.

‘Slike na na platnu i kartonu neujednačenih formata i raznovrsnih tehnika slijede liniju ekspresionizma u likovnoj umjetnosti s početka XX. st. ( Die Brücke 1905., Der Blaue Reiter 1911., Neue Sachlichkeit 1922.) i neoekspresionizma koji se javlja u SAD – u, Zapadnoj Njemačkoj (Neue Wilde) i Italiji (Transavangarda) sedamdesetih godina XX. st. Vidljiv je i utjecaj umjetnosti grafita čiji su brojni protagonisti u osamdesetima silovito ušli s ulice, nakon što su ima otvorena vrata, u galerijske prostore.

Iz današnje perspektive, jasno je da su senzibilni umjetnici avangarde i neoavangarde odgovarali na društveni trenutak izravno i da su mnoga teška stanja ljudske duše bila zabilježena u njihovim radovima i prije nego su postala očita.

Kao i njezini prethodnici, tako je i Edita osebujna po stilu, a ne po temama. To su dramatični radovi, izobličenih figura, klaustofobičnih prostora i naglašene geste koja se ponekad neočekivano zaustavlja u namjeri da definira oblik a ponekad ga potpuno razara. Odbacujući kontrolu misli i mentalne konstukcije ona se prepušta neartikuliranosti i kaosu koji je stvaralački rodan.

Editi je tijesno u vlastitoj koži. Slici je tijesno u vlastitoj koži pa se slikarski medij miješa s elementima drugih medija – reljefa, grafike, nalazeći svoj put prema vani.

U fragmentarnosti, nedorečenosti i egzistencijalnoj boli, svemu što je trošno nalazimo iznenađujuću snagu i unutarnju sigurnost koja postoji, traje i daje svima.’

M. D./foto Fb Udruga Rockatansky

- Oglas -