Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPREKO 32.000 UMRLIH Velika Britanija druga najteže stradala zemlja u pandemiji

PREKO 32.000 UMRLIH Velika Britanija druga najteže stradala zemlja u pandemiji

Ujedinjeno Kraljevstvo je u utorak prvo među europskim zemljama prešla broj od 30.000 umrlih od novog koronavirusa i druga je najteže stradala zemlja svijeta, pa je izlazak iz izolacije tim veći izazov za vladu Borisa Johnsona.

Tjedni podaci britanskih statističkih područnih agencija govore o 32.313 umrlih kojima je na smrtovnici covid-19 naveden kao potvrđen ili moguć uzrok smrti, čime je ta zemlja pretekla Italiju po službenom broju umrlih.

Aktualni podaci su najvjerojatnije puno gori jer se navedeni brojevi odnose na smrti evidentirane do 24. travnja u Engleskoj (28.272), Walesu (1376) i Sjevernoj Irskoj (393) te do 26. travnja u Škotskoj (2.272).

Vlasti ipak tvrde da je vrhunac pandemije prošao i pripremaju se da ovih dana proglase prve mjere koje će omogućiti pokretanje nekih dijelova gospodarstva i prilagodbu krizi koja će, čini se, potrajati.

No zasad su oprezne i ne žele prenaglo poći u tom smjeru, upozoravajući na opasnost od novog vala koji bi poništio napore i ponovo povećao smrtnost.

Broj umrlih od covid-19 u Velikoj Britaniji porastao je za 693 i sada je 29.427, pokazuju podaci koje je u utorak iznio ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Najnoviji podatci ministarstva zdravstva koji obuhvaćaju samo umrle u bolnicama i u domovima za starije i nemoćne koji su na testiranju bili pozitivni na koronavirus govore o 29.427 umrlih u ponedjeljak, od 194.990 službeno potvrđenih slučajeva.

Velika Britanija je među europskim zemljama koje su nešto kasnije bile zahvaćene pandemijom, s prvim smrtnim ishodom zabilježenim 5. ožujka. Izolacija je uvedena tek 23. ožujka.

Sada je broj hospitalizacija i mrtvih u padu. Premijer Boris Johnson, koji je i sam proveo u bolnici tjedan dana zbog Covida-19, rekao je u četvrtak da je vrhunac epidemije prošao.

Općenito gledano, Velika Britanija je u pet zadnjih tjedana zabilježila 42.000 umrlih više nego što je prosjek za isto razdoblje zadnjih godina.

Iz straha od novog vala zaraze izolacija bi se trebala produljiti u četvrtak, kada je predviđena njezina nova procjena, ali vlada je pripremila mjere popuštanja.

Neki mediji pišu da će premijer Boris Johnson iznijeti strategiju u govoru u nedjelju navečer.

Pritisak je golem s obzirom na gospodarske (ne)prilike: više od 6 milijuna ljudi radi samo dio radnog vremena, neki sektori su teško pogođeni kao što pokazuje informacija objavljena u utorak o ukidanju 3.000 radnih mjesta u aviokompaniji Virgin Atlantic a automobilska industrija u travnju je bila paralizirana i u najgoroj krizi od 1946.

Kako bi omogućila postupan izlazak iz izolacije, vlada planira provoditi masovno testiranje i pratiti kontakte oboljelih. U utorak je na otoku Wightu počela ispitivati aplikaciju za praćenje zaraženih koja se koristi tehnologijom Bluetooth, uz centralizaciju podataka unatoč zabrinutosti za povredu privatnosti.

Hina/foto Pixabay

- Oglas -