Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaMAKARSKAPreko 160 sudionika priredilo spektakl: Brojna publika uživala u uprizorenju bitke s...

Preko 160 sudionika priredilo spektakl: Brojna publika uživala u uprizorenju bitke s Mlečanima

Vjerojatno najmasovnije uprizorenje čuvene bitke s Mlečanima, odigrano u sklopu programa Dana hrvatske ratne mornarice, napunilo je večeras prostor oko velikog mula i duž rive prema Marineti, a brojna je publika uživala u spektakularnom turističkom showu.

I turisti i domaći zabavljali su se promatrajući “sukobe” Mlečana i gusara koji su izgledali dobro uigrani, a sudionike treba posebno pohvaliti jer su se doista potrudili. U goste su nam došli, kako bi pomogli u uprizorenju povijesne bitke, Omiški gusari, Dubrovački trombonjeri, Lađari iz Omiša, Krvavička mornarica, Krvavičko makarski gusari, Karlovački bubnjari i Gusari gospari iz Župe dubrovačke. Svoj je obol dala i neizostavna Gradska glazba.

Podsjetimo da je prva izvedba bitke održana prije deset godina, no pandemija je pomrsila planove pa se protekle dvije godine događanje nije odvilo. Riječ je o izvedbi bitke iz 887.godine nazvanoj Mucules kada su neretvanski gusari nanijeli poraz Mlečanima koji su potom danak morali plaćati u zlatu kako bi njihovi brodovi mogli ploviti u miru.

Fešta se nastavila koncertom klape Dalmatino, a dokaz da ovakva originalna događanja uveseljavaju i naše goste jednako kao domaće bila je odlična atmosfera.

Organizator događanja je TZ Makarska.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.

- Oglas -