Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaMOZAIKKulturaPredstavljena "Mater Dolorosa" Jurice Pavičića: Krimić koji otvara dilemu o biranju obitelji...

Predstavljena “Mater Dolorosa” Jurice Pavičića: Krimić koji otvara dilemu o biranju obitelji i krvi ili pravde i principa

Jučer je u Gradskoj knjižnici predstavljen dugo očekivani roman Jurice Pavičića, nagrađivanog splitskog književnika i novinara, a “Mater Dolorosa” po svoj je prilici zaintrigirala publiku koja je slušala i o samom romanu, ali i o provincijalnom odnosu kritike i akademske zajednice prema žanru krimića, o ulozi žena u njegovim knjigama, o utjecaju novinarstva i Splita na njegovu književnost i mnogočemu drugom. Moderatorica je bila izvrsna Ana Duvnjak, koja je naglasila ono što iz knjige iskače kao svojevrsno filozofsko, moralno pitanje: izabrati obitelj i krv ili pravdu, pravicu i načelo.

Naime, upravo je to temeljna dilema protagonista predstavljenog romana koji dospijevaju u mučnu situaciju, a ova je dvojba poslužila kao pitanje koje bismo mogli preslikati na naše društvo, koje će pravicu preferirati kad nema “krvi”, odnosno kad se ne tiče njihove obitelji. Pozivajući se na posljednju knjigu, ali i one ranije, Duvnjak je zamijetila kako žene uistinu imaju važnu ulogu u njegovim romanima. I u Mater Dolorosa imamo aktivan, djelotovorni ženski lik, dok je muški obično pasivan, a kako je istaknuo Pavićić, to ne radi s posebnom namjerom nego donekle spontano i organski.

- Oglas -

Sam roman “Mater Dolorosa” spada u žanr krimića, ali predstavlja se i kao mediteranski noir roman. Sam autor kazao je kako ne voli unaprijed zadanu strukturu nego slobodno pristupiti pisanju, ali isto tako je komentirao opasku ravnateljice Gradske knjižnice koja je podsjetila kako se Pavičićevi romani često predstavljaju kao “više od romana”.

– Da, smeta mi to što je književna kultura do te mjere provincijalna da tako nešto može uopće izaći. To je vrsta rasprave koju je književna kritika apsolvirala još 50-tih, komentirao je majstor krimića čija je “Crvena voda” u Francuskoj postigla ogroman uspjeh te dobila nagrade među kojima i nagradu za najbolji europski krimić.

Priskrbila je time i nagrade maloj izdavačkoj kući koja bira popularnu književnost među jezicima koji su relativno mali.

“Crvena voda” prodana je u 30-ak tisuća primjeraka, a autor je kazao kako sad trenutno izlazi treća knjiga u izdanju te francuske izdavačke kuće te da iduće godine francuskoj publici stiže i “Mater Dolorosa”.

Govoreći o svojim romanima, Pavičić je priznao da se ne trudi odvojiti se od sebe kao novinara i od Splita, odnosno Dalmacije i te izražene lokalne boje i ambijenta, no da to radi kako bi bio što uvjerljiviji jer je to njegov teren. No s druge strane bi se, kako je kazao, volio odvojiti od svojeg razmišljanja za što je, kako je otkrio, našao rješenje u “ubacivanju” misli u glavu nekog pametnijeg protagonista sklonog promišljanja i refleksiji.

Naime, produktivni Pavičić u tome balansira između kolumne kao “boldane” forme s jasnim i argumentiranim stavom, i romana koji funkcionira na način da pisac prepusti svoje mjesto različitim fiktivnim likovima.

Nakon čitanja jednog od ulomaka knjige posjetitelji su mogli kupiti knjigu po promotivnom cijeni, dakako uz potpis autora.

Ivona Ćirak

- Oglas -