Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPredstavljen projekt Peškere: ,,Samo ono što je dobro građanima, dobro je i...

Predstavljen projekt Peškere: ,,Samo ono što je dobro građanima, dobro je i svima ostalima”

U povodu objave javnog natječaja za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja Peškere danas je u gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj su uz predstavnike Grada Makarske bili i predstavnici provoditelja natječaja Društva arhitekata Split i Ocjenjivačkog suda kojeg čine arhitekti i inženjeri sa zavidnim iskustvom i karijerom, od predsjednika Ocjenjivačkog suda Saše Begovića, do članova Mirka Buvinića, Jurija Sadara i Krešimira Damjanovića.

„Projekt Peškere iznimno je bitan, a istovremeno iznimno kompleksan. Neću se osvrtati na dosadašnje stanje, s njim smo svi upoznati i svima nam je jasno da područje Peškere moramo definirati na jedan svježi način koji će biti u skladu s razvojnom strategijom grada. Odgovorno tvrdim da je projekt Peškere u našem gradu zapravo najveći projekt u samostalnoj Hrvatskoj i mislim da će od svih nas zahtijevati strpljenje i razumijevanje kako bi dobili novu vizuru Makarske, a koja će donijeti i dodanu vrijednost našem gradu.

Javni natječaji za izradu arhitektonsko-urbanističkih rješenja novost su u našem gradu, ali bio sam i ostajem čvrsto uvjeren da je struka uvijek najbolji put za pronalaženje najkvalitetnijeg rješenja, u svakoj sferi života i poslovanja. Zato smo se, što imate priliku i danas vidjeti, oslonili na stručne ljude. Stvaramo javni prostor koji je će biti podjednako u službi građana i turista. To je ulaganje u našu budućnost i budućnost naše djece“, rekao je u uvodnom djelu gradonačelnik Makarske dr.sc. Zoran Paunović.

Gradska vlast mijenja paradigmu

Daše Gazde, predsjednica DAS-a, provoditelja natječaja, naglasila je da je ovo prvi ovakav natječaj u Makarskoj nakon 1999. godine koji tada, na žalost, nikad nije izveden.

Dragan Žuvela, dopredsjednik DAS-a je pohvalio gradsku upravu na provođenju natječaja koji predstavlja civilizacijski standard.

peskera
 

„Natječaj je u smislu arhitektonske struke instrument kojim dobivamo najbolja rješenja i to je jedini odgovoran način za planiranje prostora koji je važan za neki grad.  Ovo je vrlo važno jer je  Makarska zadnjih godina postala sinonim za loše planiranje i devastaciju urbanog područja. Ova promjena paradigme i početak strukovnih procesa i shvaćanja prostora je jako pohvalan i nadam se da će se nastaviti. Zahvat na Peškeri je vrlo važan za grad Makarsku i siguran sam kad se odigra da će i građani i ljudi koji dolaze u Makarsku biti zadovoljni time jer samo ono što je dobro građanima dobro je svima ostalima. Ovo je dobar novi početak za Makarsku i jedini ispravan put, naglasio je Žuvela.

Saša Begović, renomirani arhitekt i profesor s dugogodišnjim iskustvom žiriranja i sudjelovanja u natječajima, zahvalio je Gradu Makarskoj na prilici sudjelovanja u tako važnom projektu poput Peškere.

Ocjenjivački sud okupio renomirane arhitekte

„ Jako je važno vratiti instituciju javnog natječaja jer ovo područje Makarskog primorja je imalo izuzetne primjere i javnih natječaja i arhitekture. To je jedna borba ideja, a s druge strane kontrola Grada zajedno sa strukom da se napravi najbolji projekt. U zadnje vrijeme imamo dosta primjera koje je radilo Društvo arhitekata Split kao što ej npr. Splitska riva, studentski dom u Dubrovniku, a i makarska riva i Peškera su izrazito bitne jer se radi o javnoj infrastrukturi. Žiri je kompaktan i stručan i vjerujem da ćemo donijet dobro, kvalitetno i racionalno rješenje za ovu zonu, istaknuo je Begović dodavši da je ovo izuzetna prilika za povezivanja prostora gradske rive, plaže i prostora na Peškeri.

Odgovarajući na pitanja novinara istaknuto je da se u ovom trenutno ne može govoriti o rokovima za pojedine faze ali da bi se javni prostor mogao realizirati u roku od godinu dana, dok će ostale dvije faze ovisiti o financiranju. Kako će izgledati javni prostor, kao i zatvoreni prostori i garaža bit će definirano rješenjem koje će biti izabrano temeljem raspisanog natječaja.

Egzistencija Makarana neće biti ugrožena jer novi projekt Peškera, čija vrijednost prelazi 100 milijuna kuna, također će uključivati ugostiteljsko-turističke sadržaje, samo ti sadržaji neće biti ruglo našeg grada već će mu biti na ponos. Peškera u trenutnom stanju nije održiva, trenutno trgovci i ugostitelji duguju gradu 1.500.000,00 kn za javno prometnu površinu iz proteklih 5 godina,  naglašeno je na kraju konferencije.

MD/foto Grad Makarska

- Oglas -