Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKDogađanjaNOVI ADRION Više od 32 milijuna kuna za Projekt održivog korištenja prirodne...

NOVI ADRION Više od 32 milijuna kuna za Projekt održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo

U prostoru posjetiteljskog centra ‘Adrion-srce planine’ danas je održana konferencija na kojoj je predstavljen projekt ‘Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo’, vrijedan preko 32 milijuna kuna.

Kako je naglašeno na današnjoj prezentacijii, sam projekt predstavlja ulaganje u Park prirode Biokovo s ciljem unaprjeđenja sustava posjećivanja i edukacije, a sve u svrhu održivog korištenja prirodne baštine. Ovim velikim ulaganjem želi se postići povećanje obrazovnog kapaciteta posjetitelja PP Biokovo razvojem edukativnih programa i sadržaja, povećanje samog broja posjetitelja ulaganjem u promociju, zatim povećanje atraktivnosti naše biokovske prirodne baštine definiranjem posjetiteljskih ruta i upravljanjem kretanja posjetitelja čime bi se u konačnici došlo i veće razine sigurnosti samih posjetitelja. Projekt je u najvećoj mjeri financiran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje je još u siječnju donijelo Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava Javnoj ustanovi Park prirode Biokovo u visini od 27.235.490 kn, zatim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje u sufinanciranju s 2.846.483 kn bespovratnih sredstava, dok je planirani završetak projekta predviđen za siječanj 2021.godine. Ukupna visina prihvatljivih troškova iznosi 32.041.753 kn.Projekt provodi Javna ustanova Park prirode Biokovo zajedno s projektnim partnerima Hrvatskom gorskom službom spašavanja te makarskom razvojnom agencijom Mara, a posjetitelje današnjeg predstavljanja pozdravio je voditelj projekta, ravnatelj JU PP Biokovo Velimir Vidak Buljan.

– Budite sigurni da ova novčana sredstva nisu poklonjena, već su rezultat mukotrpnog rada jedne male ekipe od samo 12 ljudi koja je, uz pomoć prijatelja, u rekordnom roku osmislila i predala ovaj projekt – kazao je Vidak Buljan.
Osim njega, posjetitelje je pozdravio i zamjenik makarskog gradonačelnika Dražen Nemčić u ime razvojne agencije MARA, Rene Tonkli u ime HGSS-a kao i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike RH Igor Kreitmayer, koji je naglasio važnost povećavanja sigurnosti za, u budućnosti, sve brojnije posjetitelje Parka prirode Biokovo, ali podsjetio i koliko je bitno kvalitetno informiranje te edukacija samih posjetitelja, čestitavši na kraju kompletnoj ekipi . Naposlijetku, više detalja o planiranim aktivnostima iznijela je Nataša Batošić Joskić iz PP Biokovo, koja između ostalog najavila i kako će u sklopu projekta ‘Novi Adrion-promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo’ predviđeno i zapošljavanje 11 novih djelatnika, od toga šest informatora za rad u objektima poput suvenirnica ili objekata za informiranje i nadzor, četvero vozača za prijevoz posjetitelja shuttle autobusima te jedan domar koji će biti zaposlen u posjetiteljskom centru Župa.

O.Franić

Projekt <strong>‘Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo’</strong>

Provoditelj projekta: JU PP Biokovo

Partneri: HGSS i Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA

Sredstva: Europski fond za regionalni razvoj

Ukupan maksimalni planirani iznos troškova: 34.183.407,30 kn

Odobrena bespovratna sredstva MRRFEU: 27.325.490,42 kn

Odobrena bespovratna sredstva FZOEU: 2.846.438,45 kn

<strong>Planirane aktivnosti</strong>

1. Uređenje vidikovca (Skywalk Ravna Vlaška )

2. Uređenje bijele ceste Staza-Saranač (Rodićeve ceste) kao pješačko-biciklističke staze

3. Uređenje posjetiteljskih sklopova ( unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture i sadržaja na ulazu u park, Ravnoj Vlaškoj, Vošcu, Sv.Juri, Stazi, Saranču i Biokovskoj cesti)

4. Unaprjeđenje sustava prijevoza posjetitelja

5. Uređenje posjetiteljskog centra Župa

6. Unaprjeđenje sigurnosti posjetitelja

7. Edukacija i interpretacija (Multimedijalno educiranje, razvoj edukativnih programa, izrada edukativnih i prezentacijskih materijala, edukacija turističke javnosti…)

- Oglas -