Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaPredstavljena knjiga Hrvatski punk i novi val 1976-1987: "Razdoblje kakvo se više...

Predstavljena knjiga Hrvatski punk i novi val 1976-1987: “Razdoblje kakvo se više nikada neće ponoviti”

Brojne je posjetitelje jučer u dvoranu Arte privukla promocija knjige “Hrvatski punk i novi val 1976-1987” koju je, uz voditelja Velimira Duvnjaka iz Gradske knjižnice Makarska, predstavio autor ovog jedinstvenog izdanja Vinko Barić.

Knjiga na gotovo 400 stranica kronološki prati razvoj punka i novog vala, glazbenih scena koje su buknule na prostoru Hrvatske u to doba, te donosi preko 800 fotografija i biografije preko 200 bendova, razgovore sa sudionicima scene a kako je već i ranije navedeno, u pitanju je jedina kompletna studija o fenomenu hrvatskog punka i novog vala ’70-ih i ’80-ih.

U zanimljivim razgovoru Barić je predstavio mnogo detalja, uz veliko poznavanje glazbene scene nekadašnje države, koju je, barem što se tiče punka, rocka i novovalne glazbe, smatrao jednom od najboljih na svijetu u svoje vrijeme.

– Sama istočna Europa nema neku tradiciju punka, samo su Mađarska, nekadašnja Jugoslavija i Poljska imale jake punk scene. S time da je sama jugoslavenska punk i rock scena sigurno bila među tri ili četiri najbolje scene na svijetu od čega su riječka, pulska i zagrebačka prednjačile u Hrvatskoj – istaknuo je između ostalog Barić, koji je dodao da je u pitanju razdoblje kakvo će se teško ponoviti.-Možda se jednom u stoljeću ili dva stoljeća može dogoditi da jedna umjetnost tako bukne i dosegne zenit nekoliko godina – kaže autor knjige.

MD/foto MD

- Oglas -