Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKMakarsko kulturno ljetoPredstavljamo izvođače ovogodišnjeg MEtno festivala: Zvijezda večeri Kiril Džajkovski

Predstavljamo izvođače ovogodišnjeg MEtno festivala: Zvijezda večeri Kiril Džajkovski

Pri kraju su pripreme za ovogodišnje,  13.izdanje Metno festivala  koji će se u subotu 28.kolovoza održati kod spomenika na Glavici. Kako su potvrdili organizatori, za ulazak će biti potrebne Covid potvrde, međutim program i ove godine garantira vrlo kvalitetnu etno glazbenu večer: uz domaćine, odnosno Vokalni sastav FA Tempet u pratnji Điger benda,  nastupaju Emir Fulurija,  makedonski street perofmance bend Perija te zvijezda večeri Kiril Džajkovski. Kao i svake godine, vizualni dio Metno večeri je u rukama naše multimedijalne umjetnice Line Rica, a design majica potipsuje Duje Medić. Tjedan dana nakon samog festivala, odnosno od 3.do 5. rujna, FA Tempet organizira Radionicu hrvatske tradicijske glazbe/Dinarsko i jadransko područje.

-Ove je godine organizacija festivala prošla u specifičnim okolnostima, u svakom slučaju dosta zahtjevnije nego  ranijih godina, jer se zbog situacije praktički sve mora čekati do zadnjeg trenutka.  U četvrtak smo dobili odobrenje županijskog  Stožera, a obzirom da je u pitanju događanje s većim brojem posjetitelja potrebne su Covid potvrde. U suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom namjeravamo organizirati i besplatno testiranje za posjetitelje, a uz sve to smo odlučili u program uvrstiti i jedno jako glazbeno ime… Kada se sve zbroji dosta je bilo više posla i stresa da sve na kraju bude kako treba – kaže nam predsjednica FA Tempet Ani Grbić Carević.

Više o festivalu će te moći pročitati u nadolazećim danima, a u nastavku vam donosimo detalje o ovogodišnjim izvođačima.

Lina Rica (Makarska, 1980.) je multimedijalna umjetnica. Djeluje na polju konceptualne, eksperimentalne i multimedijalne umjetnosti gdje stvara instalacije koristeći video, grafike, svjetlo, fotografiju i animaciju. U svom radu bavi se društvenim procesima prošlih i sadašnjih svjetova i njihovim utjecajima na suvremenog pojedinca. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine s nagradom za najbolji diplomski rad na odjelu grafike. Njezina djela predstavljena su i objavljena na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, a njene grafike su dio zbirke Međunarodnog grafičkog likovnog centra u Ljubljani; Oficina Arara u Portu; međunarodne grafičke mapa ‘Critical Mass’, međunarodne grafičke mape ‘Femicomix’ i Longest Night u Gothenburgu. Kombinirajući video s generiranim animacijama nastalim u stvarnom vremenu, od 2010. godine nastupa na različitim festivalima i događanjima u regiji i Evropi. Godine 2012. pokrenula je GaleRicu, nevladinu udrugu za produkciju i promociju suvremene umjetnosti, unutar koje je od 2012. do 2016. godine vodila galeriju GaleRica u svom domu u Makarskoj. 2019. godine u Ljubljani zajedno s drugim umjetnicima pokreće audio-vizualni kolektiv Marta Fakuch. Od 2020. dio je AV tria Etceteral. Živi u Ljubljani.

Emir Fulurija urednik je i voditelj world music emisije Izvorišta koja se emitira na tri hrvatske radio postaje (Radio Student, KLFM, Radio Roža) i jedini hrvatski član udruge EBU koja tvori najugledniju svjetsku world music top listu – World Music Charts Europe. Uz emisiju, organizira i world music/etno koncerte u sklopu programa Vrelo zvuka u zagrebačkoj Močvari, a kao DJ je nastupao na svim važnim world music koncertima u Zagrebu posljednjih nekoliko godina, ali i na raznim drugim događajima i festivalima. Glazbu koju pušta na DJ večerima obično naziva ‘plesnim putovanjima kroz cijeli svijet’, a tako će biti i ovaj put. Čekaju vas afrobeat, highlife, cumbia, taranta, rumba, gnawa, desert blues, balkanbeat i ostali plesni i manje plesni žanrovi iz cijelog svijeta.

Perija je street performance bend koji stvara vlastitu izvornu glazbu gotovo zaboravljenih narodnih pjesama Bend nastoji koristiti različite jezike s Balkana i šire, jer vjeruje u jednakost kultura i da je kultura dostupna svima. Članovi su  Lea Milinovikj, Dea Plevnesh, Filis Sinanoska, Katerina Dimitrovska and Ognen Zlatanov.

Kiril Džajkovski: Više od 20 godina glazbenog stvaralaštva, tijekom kojih je s čuvenim makedonskim redateljem Milčom Mančevskim osnovao bend Bastion te bio član grupe Leb i Sol, u sam vrh najcjenjenijih umjetnika istočno-europske scene Djaikovski (Kiril Džajkovski) se smjestio kao začetnik globalnog fenomena poznatog kao Balkan Beat.Uvođenjem balkanskog etno zvuka u glazbene electro-trendove popularizirao je ne samo prostor odakle potječe već ujedno i probio granice, i to nastupima na nekim od najvećih europskih festivala, poput Pohode, Woodstocka, Exit Festivala, Repercussion Festivala, Rock for People, Latino Roc, Sziget, Gypsy Jazz Festival. Među Kirilovim radovima najpoznatija su solo izdanja u kojima kombinira makedonski etno sa elektronikom. Smatraju ga pionirom “balkanske elektronike”, a danas je najuspješniji i najcjenjeniji glazbenik (elektroničke glazbe) sa ovih prostora. Njegov stil kombiniranja elektronike i makedonskog etna, kojeg prožimaju utjecaji sa cijeloga Balkana datira od ranih devedesetih i otada uživa samo najbolje kritike. Kirilove stvari uključivane su u brojne kompilacije (Bushwacka, Dreadzone, Danny Briottet -Renegade Soundwave, Nathan Coles i mnogi drugi).

M.D. /foto PR

 

 

 

- Oglas -