Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPredsjednik RH Zoran Milanović uklonio sve biste s Pantovčaka

Predsjednik RH Zoran Milanović uklonio sve biste s Pantovčaka

Predsjednik države Zoran Milanović maknuo je sve biste koje su krasile predvorje Predsjedničkih dvora na Pantovčaku – piše Večernji list. To znači da je Milanović u svom mandatu odlučio ne samo ne vratiti na Pantovčak bistu Josipa Broza Tita nego i ukloniti biste kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca, kao i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana čije je poprsje u predvorje Ureda predsjednika stiglo zadnje, 2015. godine u povodu obilježavanja prve godine mandata bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Da bisti više nema na Pantovčaku Večernjem je potvrdio i glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić, kazavši da su uklonjene još prošlog tjedna i da je odluka o micanju bisti samo provedba obećanja predsjednika Milanovića koji je još u kampanji govorio da bistama nije mjesto u Uredu nego u muzejima. Upravo tu je poruku Milanović poslao i kada su mnogi očekivali, pa i neki iz SDP-a, stranke koja ga je i kandidirala, da će jedan od njegovih prvih predsjedničkih poteza biti vraćanje biste Josipa Broza Tita, čije je micanje s Pantovčaka bio pak jedan od prvih poteza bivše predsjednice Grabar Kitarović.

Milanović za vrijeme skupa u Makarskoj

Dok je Titova bista, djelo kipara Antuna Augustinčića, još u ožujku 2015. novi dom našla u Titovoj rodnoj kući u Kumrovcu, zasad se od svih ostalih bisti s Pantovčaka zna gdje će samo ona Josipa Jurja Strossmayera. Ona se vraća vlasniku – Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, dok će ostale biste u vlasništvu Ureda predsjednika do daljnjega biti spremljene u Uredu – kaže Jelić te otkriva kako se s muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovara o mogućnosti da im se biste ustupe, odnosno posude kako bi bile izložene i dostupne javnosti.

Milanović ni kao premijer nije imao biste u svom uredu. – Ja poštujem, ali nisam idolopoklonik. Oni koji se opterećuju bistama ulaze u vjerske ratove. Ja nisam u tom ratu – kazao je svojedobno.

Politička analitičarka i stručnjakinja za političku komunikaciju Ankica Mamić kaže za Večernji da je micanjem svih bisti Milanović našao dobar i inteligentan kompromis kako ispuniti obećanje u kampanji.

– Nije vratio Titovu bistu, što bi mu cijeli mandat zamjerali njegovi, pa se usput riješio i svih ostalih. Potez je dobar jer te biste na Pantovčaku nisu ni služile kao umjetnički postav, već da nas dijele ovisno o tome što je čija politika. Dekoracijom bi se trebali baviti kustosi i povjesničari umjetnosti, a politizacija i traženje razloga da se sukobimo treba konačno pasti u drugi plan – kaže Mamić.

Uvjerena je da će reakcija na micanje bisti biti jako puno, pogotovo na micanje biste prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana jer u Hrvatskoj ništa i ne može proći bez reakcija, odnosno da se netko ne osjeća povrijeđenim – kazala je Mamić za Večernji list.

M.D.

 

- Oglas -