Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPredsjednik HOK-a: Ako netko ima 30-40 apartmana, složni smo da se to...

Predsjednik HOK-a: Ako netko ima 30-40 apartmana, složni smo da se to oporezuje

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil u N1 Studiju uživo je komentirao posljednji, četvrti paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, vrijednog 1,7 milijarde eura, kazavši da su obrtnici zadovoljni mjerama:“Ono što su obrtnici očekivali s nestrpljenjem su i dobili.”

“Ono što je dobro u mjerama pomoći za građanstvo jest taj novac koji će dobiti građani koji su egzistencijalno ugroženi i velik dio tog novca će ostati ovdje jer oni ne odlaze na skijališta, u šopinge preko granica RH, naravno da će indirektno imati koristi i hrvatsko obrtništvo”, rekao je Kratohvil.

Osvrnuo se na inspekcije koje su uslijedile nakon korvezije kune u euro. “Vidimo po medijima da ti optužni prijedlozi padaju u vodu. Od prvog dana smo tvrdili da obrtnici imaju odpravdane razloge na podizanje cijena, taksativno smo to sve nabrojali i mislim da je sad vrijeme kad će se pokazati da svi koji su evidentirani u određenom prekršaju zapravno nisu u prekršaju.”

“Tko je cijene podigao 80-90 posto – to nitko svakako neće podržati i ti ljudi su vjerojatno svjesni toga što su učinili i vjerojarno korigirali cijene”, navodi i dodaje da takvih primjera nije bilo puno.

Osvrnuo se i na rast plaća, navodeći da podržava porezno rasterećenje plaća zaposlenih u obrtu. “U obrtništvu je za naše djelatnike plaća prošle godine rasla u prosjeku 20 posto. Mi obrtnici dobro znamo da u Hrvatskoj nema kvalitetnog radnika i ako želimo zadržati kvalitetnog rada, moramo ga adekvatno platiti.”

“Ako bi došlo do rasterećenja, velik dio bi toga pao na općine i gradove. Mi tu imamo jasan stav: ako netko ima 30-40 apartmana, složni smo da se broj apartmana oporezuje, ali ako obitelj ima jedan ili dva apartmana za dodatni prihod… Smatramo da treba biti selektivno, ne oporezivati sve”, zaključio je Kratohvil.

MD/foto MD

- Oglas -