Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKPREDAN PREDSJEDNIKU, VLADI, SABORU I MINISTARSTVU ZAŠTITE OKOLIŠA Apel za sustavnu klimatsku...

PREDAN PREDSJEDNIKU, VLADI, SABORU I MINISTARSTVU ZAŠTITE OKOLIŠA Apel za sustavnu klimatsku akciju potpisalo oko 550 hrvatskih znanstvenika

Oko 550 hrvatskih znanstvenika potpisalo je Apel za sustavnu klimatsku akciju, koji je danas predan Predsjedniku, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH.

Znanstvena istraživanja, koja se kontinuirano objavljuju u tisućama međunarodno recenziranih znanstvenih publikacija godišnje, redovito kompiliranih u obimnim izvještajima Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), nedvojbeno pokazuju da su antropogeni utjecaji dominantni faktor koji je doveo do aktualnih klimatskih promjena. Te znanstvene činjenice jasno upućuju na vrlo ambicioznu akciju na globalnoj razini, s konkretnim ciljevima: emisije ugljikovog dioksida moraju biti radikalno srezane kako bi već tokom ove godine dosegle svoj vrhunac, da bi se zatim smanjile za 45% do 2030., a do 2050. bi se emisije trebale potpuno ukinuti.

Znanost, dakle, daje vrlo jasne smjernice, ali ostvarenje tih ciljeva je moguće samo ako se razviju vrlo ambiciozne politike, koje uključuju sva raspoloživa i nadolazeća tehnološka rješenja, hitnu, ali pravednu energetsku tranziciju, kao i dubinsku transformaciju prevladavajuće socio-ekonomske paradigme. U realnosti takvog globalnog izvanrednog stanja, potpuno je razočaravajuća činjenica da su teme vezane uz klimatsku krizu tek marginalno prisutne u javnom diskursu. Uz krizni imperativ globalne transformacije, ni jedna zemlja, pa ni Hrvatska, nema izgovora za neaktivnost ili krivo usmjerenu aktivnost.

Zato je ovaj Apel poziv tijelima zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske na donošenje i implementaciju ambicioznih politika koje su preduvjet sustavnog suočavanja s klimatskom krizom. Te politike moraju imati uporište u znanstvenim istraživanjima, i to od temeljnih prirodnih, koje omogućuju razumijevanje fizikalne osnove klimatskih promjena, preko tehničkih, koje su ključne u razvoju učinkovitih tehnoloških rješenja za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, pa do društveno-humanističkih, koje omogućuju razumijevanje i predviđanje društvenih i ekonomskih implikacija klimatske krize i temelj su za razvoj održivih i pravednih socio-ekonomskih modela – objavljeno je na stranici Znanstvenici za klimu.  Cjelovit tekst apela, uz potpise hrvatskih znanstvenika, možete pogledati ovdje.

M.D.

 

- Oglas -