Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPOVODOM DANA ŽENA Analiziramo koliko su žene zastupljene u politici i upravljanju

POVODOM DANA ŽENA Analiziramo koliko su žene zastupljene u politici i upravljanju

Čestitke na Dan žena su jedno, a stvarna ravnopravnost žena u društvu, osobito na rukovodećim položajima, jedna je posve druga stvar koja ukazuje na njihov realni status i njihove realne mogućnosti u društvu. Tim smo povodom odlučili pročešljati gradsku upravu, gradske ustanove i poduzeća, te Gradsko vijeće grada Makarska, kako bismo vidjeli udio žena i njihov položaj u određenim kolektivima.

Prije svega, na čelu Grada, uz gradonačelnika Zorana Paunovića, imamo ženu, dogradonačelnicu Antoniu Radić Brkan. Posljednji je put na ovoj funkciji bila dama u mandatu Tonćija Bilića, kojemu je zamjenica bila dogradonačelnica Lori Veličković. Radić Brkan, kako se da zaključiti iz pojedinih većih strateških odluka koje je donijela, te njezina utjecaja u Turističkoj zajednici, nedvojbeno ima stvarnu moć, te njezina funkcija definitivno nije samo figurativna.

U Bijeloj kući imamo čak tri pročelnice, a na čelu samo jednog Upravnog odjela, doduše najvećeg, jest muškarac. On je Matko Lovreta koji upravlja odjelom za razvoj grada, a one su Ivana Kraljević Radalj, koja vodi financije i proračun, Lara Rakušić Ivanković koja je na čelu odjela za imovinu grada, te Sandra Vranješ koja je zadužena za resor kulture i društvenih djelatnosti. Pogledamo li udio žena u rukovodećim poslovima (gradonačelnik, zamjenica, pročelnici/e), zaključujemo da one čine čak dvije trećine!

Po svemu tome možemo zaključiti da Paunović i Radić Brkan žene drže sposobnima, organiziranima i zadnje, ali ne i manje bitno ovoj vlasti, odanima.

Slično je i u stranci. Predsjednica Gradskog vijeća, žena koja ima značajan utjecaj, jest Gordana Muhtić, a u Gradskom vijeću, među 7 SDP-ovih vijećnika, tri su žene, a uz Muhtić to su Marina Puharić i Tina Međurečan. Nije tajna ni da su pojedine žene iz stranke imale ili imaju značajan utjecaj na gradonačelnikove odluke. HDZ s druge strane nema nijednu ženu u Gradskom vijeću, iako je kandidatkinja na njihovoj listi za dogradonačelnicu bila Marina Andačić Krivić. Žene su definitivno bile najzastupljenije na listi NLO-a čija je nositeljica bila žena, Ivana Miočević Franić koja je ušla u Vijeće, dok je dama na listi bilo čak 60 posto.

U gradskim poduzećima situacija se malo promijenila u korist žena kad je s funkcije direktora Stambenog poduzeća smijenjen Ivan Kotarac a postavljena Tanja Tolj Jelavić. Do tada su na čelu gradskih poduzeća bili samo muškarci; i u Vodovodu, i u Komunalcu, i u Stambenom. Gradske ustanove su ipak u drugačijem položaju i tu smo već navikli vidjeti žene na čelu, pa je tako godinama glavna u Gradskoj knjižnici Ana Duvnjak, a Dječji vrtić uvijek je bio u rukama dama.

Iako su sve ovo brojke koje ukazuju na dobru zastupljenost žena, ona u našem društvu općenito često podrazumijeva i veliku žrtvu žena koja bi bila manja, a zastupljenost veća uz konkretniju podršku sustava i zaštitu.

Ivona Ćirak /foto M.D./

- Oglas -