Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPOVIJEST U NOVOM RUHU Kotišina postaje perjanica kulturno-povijesne ponude Makarske i okolice

POVIJEST U NOVOM RUHU Kotišina postaje perjanica kulturno-povijesne ponude Makarske i okolice

Projekt Revitalizacije kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina je pri samom kraju, a nakon što smo i sami vidjeli rezultate, teško se oteti dojmu da je u pitanju možda i najvažnije što se u smislu kulturno-povijesne ponude do danas dogodilo u našem gradu i okolici.

Potpuno obnovljeni veliki kaštel, koji je usađen u živu biokovsku stijenu iznad zaseoka vrlo skoro će biti predstavljen javnosti u sasvim novom ruhu, kao i rekonstruirana crkva Sv.Martina koja je bila srušena u potresu 1962., te crkva Sv.Ante oko koje se uređuje okoliš i postavlja pozornica na otvorenom. Ukupne vrijednosti 14.715.743,08 kuna, projekt je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, od čega je 12.508.313 kuna bespovratnih sredstava. Nositelj je Grad Makarska, koji projekt provodi uz partnere Turističku zajednicu grada Makarske, Javnu ustanovu Park prirode Biokovo i turističku agenciju Tip – Extreme, a prije nekoliko dana se ka biokovskim obroncima uputila i naša ekipa zajedno s predstavnicima Grada, Razvojne agencije Mara te arheologom Marinkom Tomasovićem kako bi se i sama uvjerila u najave da će revitalizacija kulturne i povijesne baštine Kotišine uistinu biti velika stvar. U ovom slučaju nitko nije pretjerivao.

Kaštel u Kotišini potječe iz doba Kandijskih ratova i u prošlosti je služio za primanje stanovništva u slučaju opasnosti, ne samo mještana Kotišine već vjerojatno i stanovnika Makarske, a izgrađen je u stijeni unutar koje se nalazi i pećina korištena još u brončano doba. – U relativnoj blizini, na području Velikog Brda, imamo špilju Bubnjavača koja se koristila čak do 6.000 godina u prošlost, a ova se špilja u Kotišini nalazi na strateški mnogo povoljnijem mjestu od nje, ali s mnogo novijim nalazima. Najvjerojatnije se radilo o tome da u doba kada se najranije koristila Bubnjavača ova špilja nije postojala, već ju je kasnije otvorio neki od potresa – doznajemo od arheologa Marinka Tomasovića, ravnatelja Gradskog muzeja Makarska. Sam kaštel, koji je sve donedavno bio u vrlo lošem stanju, od sada će spajati čudo naše povijesne arhitekture s modernom tehnologijom. Novo drveno stubište proteže se kroz pet etaža i do visine od oko 15 metara, a uskoro će imati interaktivni postav podijeljen na tri teme, arheologiju, etnologiju i prirodnu baštinu. Unutar kaštela tako će biti izloženi arheološki nalazi pronađeni tijekom radova, kao i različiti drugi predmeti usko vezani uz povijest i život ovog područja kroz minula stoljeća, kao dio modernog interpretacijskog i multimedijalnog centra za domaće i strane posjetitelje.

-Vjerujemo da ovaj kompletan projekt daje jednu novu dimenziju turizma ne samo Makarske ili sela Kotišine nego i čitave Makarske rivijere, a usudio bih se kazati i šire. Činjenica je da našim gostima treba više sadržaja uz ono što već imamo, a siguran sam da će preusmjeravanje dijela naše turističke ponude sa same obale na ovaj dio uz Biokovo, koji ima ogroman potencijal, biti pravi potez, te da će uz Malakološki muzej selo Kotišina u ovom revitaliziranom izdanju biti neizostavan dio naše ponude – kazao nam je zamjenik makarskog gradonačelnika Dražen Nemčić.

O.Franić / snimio Duje Antonini

Uređenje okoliša i pozornice na otvorenom Crkve Sv. Ante
U sklopu projekta obavljena je sanacija temelja crkvice kao i uređenje šimatorija u multifunkcionalno mjesto za organizaciju biranih kulturnih i umjetničkih sadržaja – pozornicu na otvorenom opremljenu razglasom i rasvjetom. Osim realizacije pozornice kao ključnog turističkog sadržaja, prostor će osiguravati i potrebe stanovnika sela Kotišina, ali i građana koji ovdje imaju maslinike i zemljište, za sakralnim prostorom, ali i prostorom neophodnim za zastupljenost novih ili profilaciju postojećih društvenih sadržaja.
Rekonstrukcija crkve Sv.Martina
Srušena u potresu 1962.godine, crkva Sv.Martina od izuzetne je važnosti za lokalnu arhitekturu i povijest jer je u pitanju jedina građevina s bar djelomično sačuvanim srednjovjekovnim dijelovima, te je i jedini sačuvani arhitektonski spomenik koji potječe iz predosmanskog razdoblja.Dok se Kotišina prvi put izravno spominje u krševskoj povelji Jurja Vojsalića 1434. godine, crkvica Sv. Martina spomenuta je prvi put 1627. u vrijeme dok su makarskim područjem još uvijek vladali Turci. Stariji dijelovi crkve nose stilske odlike romanike unatoč tomu što se gradnja datira u kraj 14. ili početak 15. st. Krajem 17. ili početkom 18. st. crkva je produžena i obnovljena. Crkvica je sada obnovljena i stavljena u funkciju, a do kraja godine planira se postaviti Stopa Sv. Martina, u suradnji sa Kulturnim centrom Sv. Martin, kojeg vodi dr. Antonija Zaradija Kiš. Postavljanjem ove stope, ruta do Sv. Martina ulazi u Europske kulturne rute, pri Vijeću Europe.

 

NEKADA I SADA: VELIKI KAŠTEL
NEKADA I SADA: CRKVA SV.MARTINA

- Oglas -