Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKPOTRAGA ZA RADNICIMA: Pomoćni kuhari traže 8.000 kn, za pranje suđa 7.000

POTRAGA ZA RADNICIMA: Pomoćni kuhari traže 8.000 kn, za pranje suđa 7.000

Vlasnici restorana na Jadranu krenuli su s pripremama za nadolazeću turističku sezonu, a jedan od najvećih problema im je pronaći radnike. Alma Harašić Bremec iz ŠKMER-a (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) potvrđuje da već godinama postoji problem s deficitom pravog kuharskog kadra:

“Žale nam se i govore “ajme, otišao mi radnik”… A kako neće kad ga nakon sezone pošalje na biro! Zapošljavanja na neodređeno vrijeme u ovom su sektoru i dalje, nažalost, iznimka, pa se kuhari konstantno osjećaju kao građani drugog reda – nemaju financijsku sigurnost, mogućnost podizanja kredita i slično. Zbog manjka adekvatnog kadra značajan broj objekata ove sezone neće raditi ili će im usluga biti manjkava”, kaže Alma Harašić Bremec za N1.

Poslodavci biznismeni imaju drugačiju percepciju stvari od strukovnih udruga:

“Prije nekog vremena mi je tako došao jedan mladac i zahtijeva plaću od 8000 kuna. Pitam ga kad je dobio diplomu, a on govori “prije dva mjeseca”… Eto, takve se situacije događaju. Stoga ne čudi što se ugostitelji odlučuju angažirati strance koji će im raditi za manju plaću“, kaže Mario Pavić, vlasnik restorana “Mario” u šibenskoj Rogoznici.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

M.D.A. / Foto: D. Antonini

- Oglas -