Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPOSOVI STANOVI U REŽIJI MIJE PAŠALIĆA Jagoda Husičić: Bila sam podstanar 16...

POSOVI STANOVI U REŽIJI MIJE PAŠALIĆA Jagoda Husičić: Bila sam podstanar 16 godina, a sad sam napokon svoja na svome

-Ovo mi je, u 16 godina podstanarstvu, treće i najdraže opremanje stana. Jer, napokon je sve to moje, sve je novo, i sve je to opremano s velikim guštom, toliko da sam muža već izludila. A djeca su već dogovorila uređenje sobe, pa iako imamo malu šeficu koja ide u 1.razred osnovne škole, srećom imamo i 16-godišnjeg sina koji je spreman na kompromis sa sestrom, pripovijeda nam Jagoda Husičić, majka dvoje djece, koja je, kako ste već mogli zaključiti, u Makarskoj sa svojom obitelji podstanar već 16 godina. Dok nam pokazuje stan i raspored soba, miješaju se suze i smijeh osobe koja je napokon na svojem, u gradu u kojem se stanovi prodaju po vrtoglavim cijenama, no očigledno najmanje običnim ljudima koji u tom gradu žive i rade. Husičići su, naime, stan za 4-članu obitelj sve ove godine plaćali 2300 kuna.

Međutim, ta je priča završena. Na adresi Velikobrskog puta, odmah iznad Osnovne škole oca Petra Perice, Jelena će sa suprugom i dvoje djece od konca ožujka uživati u svojem stanu na oko 60 kvadrata, u zgradi čiji je investitor Tonka projekt.

Tonka projekt je firma u 100 postotnom vlasništvu Mije Pašalića, vlasnika tvrtke Apfel, koja stoji iza ukupno 16 stanova u dvije zgrade u ovom dijelu naselja. Cijena kvadrata je oko 950 eura, što je dvostruko niže od tržišne cijene koju si Husičići, kao i ostalih 12 obitelji čiji su članovi zaposlenici Apfela, ne bi mogli priuštiti.

-Ideja vodilja moje obitelji i mene je da čovjek ne može živjeti izolirano, čovjek ne može sam živjeti, niti sam voditi firmu. Kako naša firma u prosjeku broji 140-ak zaposlenih, u sezoni i 200, i imamo zaista super radnike, željeli smo naš životni moto pokazati i djelima. Ljudi bez mame i tate u Makarskoj, naime, ne mogu riješiti stambeno pitanje, gledali na ponašanje banke prema običnim ljudima ili cijenu zemlje i građenja. Nas je kvadrat stajao 250 eura, a ukupno, iako još nismo dobili sve račune, dosegnut će trošak kvadrata s gradnjom 1400 do 1550 eura, tumači Pašalić.

Šefovi u Apfela prošli su razgovore sa 26 djelatnika te napravili selekciju, a kako je trenutno u mogućnosti kupiti stan po uvjetima poticane stanogradnje njih 13, ostala su još tri stana.

Pojedini zaposlenici imali su dugove prema bankama, pa je Apfel pomogao pri rješavanju starih dugovanja. U konačnici će za preko polovicu njih cijena stana, kad se uzmu u obzir “posušeni” dugovi, iznositi 650 eura, ponosno će Pašalić. Kamata iznosi od 1,99 do 2 posto, a ukupna cijena stana s dvije spavaće sobe, te s parkirnim mjestom doći će do maksimalnih 60-ak tisuća eura. Uvjeti kupnje za radnike nisu prestrogi u smislu da ih se obvezuje na ostanak u firmi.

Naime, jasno je da u narednih 15 godina neće smjeti prodavati stan, no uvjet da se ne smije iznajmljivati u turističke svrhe nije uglavljen u ugovor. -Nismo ih uvjetovali niti da ostanu raditi kod nas, želimo imati taj ljudski odnos kao do sada, kazat će Pašalić.

Sada slijedi unutarnje uređenje u kojem će Apfel također pomoći, a planira se i fešta.

-Odluku o izgradnji ovih stanova donijeli smo  prije godinu dana, svega nekoliko dana prije korone su počeli pripremni radovi i bez obzira na 40 postotni pad prometa u lanjskoj godini, nismo odustali. Rekao sam ljudima da ćemo do Uskrsa spavati tu, i da ćemo 15.travnja imati feštu. Feštu može omesti samo lockdown, no stanovi će svakako biti useljivi u tom roku, poručuje Pašalić.

Ivona Ćirak/foto O.F.

 

- Oglas -