Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaSVE NA JEDNOM MJESTU : SAŽETAK 26.TRAVNJA Sutra kreće popuštanje mjera, ali...

SVE NA JEDNOM MJESTU : SAŽETAK 26.TRAVNJA Sutra kreće popuštanje mjera, ali se ne vraćamo starom načinu života

Hrvatska – u kojoj je u nedjelju zabilježeno novih 14 slučajeva zaraze Covidom-19 i još jedna umrla osoba – od sutra ulazi u prvu fazu popuštanja mjera, a nadležni pozivaju na oprez, upozoravajući da situacija još nije normalizirana niti se vraćamo na način života od prije epidemije.

Broj zaraženih porastao je na 2030, umrlih na 55, a izliječenih za 69 na 1103, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među oboljelima i 46 djece

Prosječna životna dob oboljelih je 51,26 godina, s tim da je udio žena u ukupnom broju oboljelih 53,7 posto, a među oboljelima je 46 djece do 10 godina starosti i 65 u dobi od 10 do 20 godina.

U splitskom KBC-u u nedjelju je umro 69-godišnji štićenik Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj, čime se broj zaraženih štićenika iz te ustanove povećao na deset.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je da zdravstvena inspekcija nije našla pogreške u postupanju splitskog Zavoda za javno zdravstvo i obiteljske liječnice koja skrbi o štićenicima Doma za starije, ali za konačni sud treba pričekati izvješća drugih institucija.

„Moramo čekati da sve inspekcije završe posao, moja je završila i transparentno sam iznio podatke. Čekamo inspekciju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pa ćemo komparirati rezultate”, rekao je Beroš.

Markotić: Ako ćemo se disciplinirano ponašati, ljeto će biti lakše

Prvom fazom popuštanja mjera koja kreće sutra omogućit će se rad većine trgovina, ali i uslužnih djelatnosti u kojima se ne ostvaruje bliski kontakt, poput krojača, izrade ključeva, postolara.

Od ponedjeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da ulazimo u prvu fazu popuštanja mjera, no to ne znači da ono što je dozvoljeno moramo koristiti u punim kapacitetima.

Po njezinim riječima, za očekivati je da će ljeto biti lakše ako se budemo disciplinirano ponašali, ali kapljične bolesti mogu biti sezonske pa na jesen možemo ponovno imati povećan broj bolesnika.

„Trebamo znati da ćemo mjere puno dulje prakticirati, na taj način štitimo sebe i sve oko nas“, poručila je Markotić.

Božinović: Ne vraćamo se na način života kakav je bio prije epidemije

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ocijenio je da nam predstoji faza u kojoj vjerojatno ima više nepoznanica nego u prethodnoj fazi borbe protiv koronavirusa, upozorivši da situacija još nije normalizirana, niti se vraćamo na način života kakav je bio prije epidemije.

“Sutra otvaramo novu fazu borbe s koronavirusom kojom počinje naša izlazna strategija. S jedne strane, bit će puno više aktivnosti i kretanjima po našim gradovima, ulicama i trgovinama, a s druge strane može se povećati rizik širenja virusa među stanovništvom”, rekao je.

Za zabranu rada trgovina nedjeljom i mogućnost stvaranja gužvi tijekom subote odgovorio je da ne živimo u normalnim vremenima i da sve rade na temelju preporuka struke i u skladu s ovlastima.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će svrha uvođenja jednosatne pauze u rad trgovina da se djelatnici ne susreću međusobno i da dućan bude prazan.

Podsjetio je da se na web stranici HZJZ-a nalaze sve preporuke, a tko misli da nisu dovoljno detaljne može nazvati epidemiološku službu zbog specifičnosti pojedinih trgovina.

Capak: Izrađuju se detaljne upute za uslužne djelatnosti

Izvijestio je da se izrađuju detaljne upute za uslužne djelatnosti, frizere, pedikere i kozmetičar gdje postoji visoki rizik od prijenosa virusa, kojima bi se rad omogućio u drugoj fazi, od 4. svibnja.

“Detalje ne mogu reći jer su predmet razgovora između epidemiologa i njihovih udruga. Obzirom da dolazi do bliskog kontakta neke mjere će biti pojačane, nošenje maski, ogrtača za jednokratnu uporabu, a sav alat koji se koristi trebat će nakon svake mušterije dezinficirati”, kaže Capak.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević poručila je dan ranije da su mjere dugo u pripremi i nadamo se da ublažavanje mjera neće značiti povratak na staro i da će se svi i dalje pridržavati mjera, uz mogućnost obavljanja poslova koji se do sada nisu mogli obavljati.

Prema podacima županijskih stožera za posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije bilo je petoro novooboljelih, u Šibensko-kninske dvoje, te na području Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije po jedna novooboljela osoba.

U nizu županija bez novozaraženih

Pozitivan trend nastavljen je i u nedjelju u nizu županija pa već dvanaesti dan u Međimurju nema novoobljelih, u Bjelovarsko-bilogorskoj jedanaesti, Istarskoj deveti, Dubrovačko-neretvanskoj osmi i Zagrebačkoj županiji pet dan.

Karantena na Udbini se ukida u ponoć, ali uvjetno, uz propusnice, te će ova odluka ostati na snazi samo ako se ne pogorša epidemiološka situacija, odlučio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Predsjednica hrvatsko-kineskog kulturnog centra i poduzetnica Liu Pilato Liying, koja već dugi niz godina živi i radi u Poreču, osigurala je u suradnji s kineskim vlastima donaciju dvadeset tisuća zaštitnih maski za ustanove u Poreču, izvijestil su u nedjelju iz Ureda grada Poreča.

Građanko-liberalni savez u nedjelju je od Vlade zatražio popis osiguranih uvjeta za početak nastave, ali i dodatnu potvrdu stručnjaka o sigurnosti škola i vrtića u Zagrebu, ustvrdivši da je proces nepripremljen i kaotičan, a njegova provedba dvojbena.

Mladi HSLS-a zatražili su u nedjelju da se provođenje državne mature odgodi za kolovoz kako bi maturanti imali dovoljno vremena za pripremu te da se svim učenicima ocjene zaključuju po onima koje su imali prije uvođenja online nastave.

Hina / Foto: D.A.

- Oglas -