Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPonovno smo "spali" na jednu laboranticu, nitko se ne javlja na natječaj

Ponovno smo “spali” na jednu laboranticu, nitko se ne javlja na natječaj

Trenutno je u Makarskoj jedna laborantica na radnom mjestu, a druga je na bolovanju, potvrdio nam je dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Tužna trakavica koja traje sada već skoro dvije godine nikako da završi kakvim takvim pozitivnim ishodom za pacijente Makarskog primorja.

Rađa kaže da su raspisivali natječaj, ali ništa…

– Nažalost, na raspisane natječaje za zapošljavanje (jedan na neodređeno – treća laborantica u Makarskoj i jedan na određeno – zamjena za ovu laboranticu koja je na bolovanju) nitko se ne javlja i natječaji se ponavljaju, kazao je ravnatelj. 

Pitali smo ga i što je s koncesijom koju je Dom zdravlja, kako je protekle godine rekao Rađa, voljan dati u koncesiju privatniku.

– Što se tiče koncesije procedura je slijedeća – na stalno raspisani natječaj za magistru medicinske biokemije netko se treba javiti i postaje zaposlenik DZ-a. Kad magistra postane zaposlenik DZ-a, ona osobno predaje zahtjev za odlazak u privatni laboratorij i onda to ide na županijsku skupštinu. Čitavo vrijeme zapinjemo na prvom koraku – nitko se ne javlja od magistara medicinske biokemije. Nažalost, njih u čitavoj državi ima jako malo. Upisna kvota na jedinom fakultetu u RH (Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu) je 32 studenta godišnje za čitavu državu. Ali to je Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja, a ne zdravstva, doznajemo od Rađe.

S obzirom na inertnost Županije odnosno uprave doma zdravlja, bilo bi najlogičnije, uz uvjet da postoji politička volja u županiji da se laboratorij odvoji od doma zdravlja, da se Grad Makarska aktivno zauzme oko potrage za magistrom. Davanje u koncesiju ne bi ništa u konačnici stajalo pacijente budući je svejedno kome HZZO plaća glavarinu.

Za makarski laboratorij HZZO daje, kako smo pisali protekle godine, najmanje milijun kuna. Također smo tada utvrdili, što nam je potvrđeno iz HZZO-a, da je mrežom javne zdravstvene službe koju donosi Ministarstvo zdravstva za područje Grada Makarske potreban jedan tim. Standardni tim, inače, ima magistru biokemije ili specijalista medicinske biokemije i košta 1,6 do 1,7 milijuna kuna.

Nažalost, nikad nismo dobili podatak koliko makarski laboratorij košta. Slali smo upite ravnatelju Rađi i nikad nismo doznali o kojem se iznosu radi.

Ivona Ćirak

- Oglas -