Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPonovno raste broj zaraženih, sve više onih kojima treba bolničko liječenje

Ponovno raste broj zaraženih, sve više onih kojima treba bolničko liječenje

Peti val epidemije u Hrvatskoj, izazvan omikronom, sve je snažniji, a polako se počeo prelijevati i na bolnice, posebno na područjima gdje je procijepljenost najmanja. Danas imamo 8471 novi slučaj zaraze potvrđen PCR, ali i gotovo isto toliko novozaraženih otkrivenih brzim antigenskim testiranjima, ukupno gotovo 17.000, 3.000 više nego prošloga utorka. Posljednjih dana ponovno raste broj oboljelih kojima treba bolničko liječenje. Trenutačno ih je oko 1950, što je 160 više u odnosu na prije samo pet dana. Broj najtežih slučajeva na respiratoru već se neko vrijeme kreće oko 200, ali Hrvatska je i dalje jedna od zemalja s najvećom smrtnosti u Europi. Preminula je još 51 osoba čime je broj žrtava COVID-a u Hrvatskoj premašio 13.500.

U Splitu brojevi ne padaju. Broj hospitaliziranih je najveći dosad, kaže ravnatelj KBC-a. Za iscrpljene medicinske djelatnike kojih je uz to – i premalo – nema stanke.

– Danas imamo 228 bolesnika, od toga ih je 45 na respiratoru, dakle, to je jedan stalni pritisak, nema pada broja bolesnika, i nema pada broja ovih najtežih bolesnika na respiratoru, rekao je za HRT Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

U Rijeci – gužve za testiranje. Radno vrijeme stanica za testiranje produljeno je do 18 sati. Udio novooboljelih među školskom djecom porastao je za 30%.

– Testiranja moraju biti promptna, moraju biti na vrijeme, i to će pridonijeti da se ti ciklusi brže okreću i da budemo na visini zadatka i izdvojimo tu djecu koja su novooboljela i spriječimo širenje zaraze u školama jer su i one mjesto gdje se zaraza širi, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Sve je viši broj zaraženih učenika i u Osječko-baranjskoj županiji. 469 je novopozitivnih, a blago raste i broj hospitaliziranih.

– S jučerašnjim danom je pozitivno 1273 učenika, u samoizolaciji je čak 3691, a ukupno 241 zaposlena u školi je pozitivna, 136 u samoizolaciji, rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović osvrnuo se na porast novooboljele djece i stanje u školama.

– Razmišlja se o tome da se sve škole u Hrvatskoj, dakle srednje i osnovne opskrbe dovoljnom količinom brzih antigenskih testova, i da se ti testovi podijele, pretpostavljam, učenicima, odnosno,roditeljima i da ih se npr. ponedjeljkom prije nego odu u školu provjere jesu li zaraženi ili nisu, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite.

Ministarstvo obrazovanja uskoro bi trebali izaći s konkretnijim uputama o testiranju djece prije odlaska u školu.

MD/foto Dalmacija danas/Igor Jakšić

- Oglas -