Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPOLITIČKA ANALIZA Dražen Lalić o vodstvu makarskog HDZ-a: Bilo bi čudno da...

POLITIČKA ANALIZA Dražen Lalić o vodstvu makarskog HDZ-a: Bilo bi čudno da su potpredsjednici iz realnog sektora

Početkom studenoga znat će se struktura novog gradskog odbora makarskog HDZ-a koji je 17.listopada dobio novo-staro vodstvo. Jure Brkan je i dalje šef HDZ-a, a na mjesta potpredsjednika su imenovani Martina Mustapić Glibota, Joško Kosović i Neven Vranješ.

Osobit je kurizitet je da je svih troje potpredsjednika zaposleno u Gradu Makarskoj, odnosno gradskoj ustanovi. Martina Mustapić Glibota je administrativna tajnica u Uredu gradonačelnika. Neven Vranješ je viši stručni suradnik za nadzor nad poslovima održavanja komunalne infrastrukture. Joško Kosović je ravnatelj Gradskog sportskog centra na čelo kojega je došao unatoč tome što aktualna SDP-ova vlast nije bila za to da ovu ustanovu vodi HDZ-ovac.

Sve su to mlađi kadrovi HDZ-a koji su posao u Gradu dobili relativno nedavno, u Brkanovom mandatu. Do sada se nisu posebno isticali u javnosti, osim što je Kosović u više navrata došao pod lupu medija što zbog već tradicionalnih problema s financijama u Gradskoj sportskoj dvorani, što zbog nedavnog reizbora za funkciju ravnatelja.

Vrlo je vjerojatno da političke protivnike čija je opcija trenutno na vlasti ne veseli avanciranje gradskih zaposlenika i uspon prema vrhu gradske organizacije HDZ-a. Vrlo je vjerojatno, nadalje, da se radi o strateškom potezu.  Podsjetimo da su čelna mjesta na posljednjim unutarstranačkim izborima, onima uoči lokalnih, ponuđena iskusnim HDZ-ovim kadrovima poput Damira Mendeša i Joška Lelasa, dok se sada ide na mlađe ljude k tome redom zaposlene u jedinici lokalne uprave. To je dovoljno da se vidi jasan obrat u politici ove stranke, premda će karte biti na stolu kada bude poznat novi sastav Gradskog odbora.

Zanimalo nas je što o takvom izboru i što iz njega iščitava politički analitičar koji dobro poznaje prilike na Makarskom primorju, Dražen Lalić. Znači li ovakva kombinacija čelnih pozicija da se HDZ već priprema za sljedeće lokalne izbore?

– HDZ je općenito stranka državnog kapitalizma i kako od 31 godinu samo osam godina nisu bili na vlasti, doživljavaju to kao nešto vrlo neprirodno. Što se tiče pozicija predsjednika u makarskom HDZ-u, bilo bi čudno da dolaze iz realnog sektora. Iznenadilo bi me da su iz prosvjetnih ili vandužnosničkih pozicija, komentirao je Lalić.

Na naš upit radi li se o pripremi za izbore kazao je kako je HDZ permanentno u izborima.

Osvrnuo se i generalno na posljednje lokalne izbore i promjene u većim gradovima, kao i u nekim gradovima na obali koji žive od turizma i čijem poduzetničkom sloju ne imponira status quo, što je u takvim sredinama rezultiralo svrgavanjem nepokorivog HDZ-a.

Iako je Zoran Paunović SDP-ov kandidat, Lalić kaže da se to dogodilo i Makarskoj, i to vrlo očigledno.

– Sloj ljudi koji živi od ekonomskih blagodati mjesta kao što je Makarska ipak shvaća kako se od struktura državnog kapitalizma povezanog s klijentelizmom pa i korupcijom ne može očekivati ništa drugo od ovoga što imamo, te kako će nas stranačka podobnost i vrlo loša kadrovska selekcija skupo stajati, kazao je Lalić.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -