Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaSPORTPokrenut projekt "Uključivanje gluhe djece i mladeži u redovan sustav sporta"

Pokrenut projekt “Uključivanje gluhe djece i mladeži u redovan sustav sporta”

Hrvatski sportski savez gluhih (HSSG) pokrenuo je u Zagrebu i Splitu projekt pod nazivom “Uključivanje gluhe djece i mladeži u redovan sustav sporta”, s glavnim ciljem stvaranja baze mladih gluhih sportaša i sportašica te omogućavanje njihovog nesmetanog sportskog razvoj, ali prije svega ostvarivanje socijalne integracije.

Kao što je poznato, gluhim osobama najveću prepreku predstavlja komunikacija s čujućim osobama. Stoga je HSSG zaposlio, uz stručni kadar kineziologa, i prevoditelje za hrvatski znakovni jezik kako bi olakšao i amortizirao moguće početne poteškoće u komunikaciji između svih uključenih, od same gluhe djece, njihovih roditelja, ali i trenera.

“Neizmjerno mi je drago da smo u ovim uvjetima, dok je distanca svima bila prioritet, uspjeli dogovoriti projekt koji uskoro kreće u realizaciju, a koji je od neizmjerne i vitalne važnosti za opstanak i razvoj sporta gluhih. Sport gluhih obuhvaća 14 sportova, a na njima naši gluhi sportaši godinama ostvaruju vrhunske međunarodne rezultate, prvenstveno u rukometu, atletici, skijanju, streljaštvu, šahu i taekwondo-u. Kako bi mogli ostvarivati daljnji kontinuitet uspjeha, nužno je stvoriti bazu gluhih sportaša kojima želimo biti podrška i potpora u profesionalnijem bavljenju sportom”, rekao je predsjednik HSSG-a Oliver Lušić.

Uključivanje u svakodnevan život gluhe djece i njihova uspješna resocijalizacija u društvo je cilj projekta koji Hrvatski sportski savez gluhih uz pomoć profesionalnog tima kineziologa provodi u Zagrebu i Splitu. Tjelesna aktivnost ima veliku transformacijsku i rehabilitacijsku ulogu te je jako važna za integraciju gluhih osoba u okolinu, prevladavanje osjećaja izgubljenosti, osjećaja manje vrijednosti u odnosu na drugu djecu te osjećaja nemogućnosti bavljenja sportom.

“Za sada se naš tim sastoji od kineziologa i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika u Zagrebu i Splitu, koji će provoditi zacrtane i željene korake. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem svu gluhu i nagluhu djecu te njihove roditelje da se uključe u ovaj projekt. Također, zahvalio bih Središnjem državnom uredu za šport na prepoznavanju važnosti ovog projekta te njihovoj podršci i potpori prilikom realizacije istog”, zaključio je Lušić.
Hina

- Oglas -