Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKPOJAČAN INSPEKCIJSKI NADZOR Borba protiv nelegalnih iznajmljivača daje rezultate

POJAČAN INSPEKCIJSKI NADZOR Borba protiv nelegalnih iznajmljivača daje rezultate

Nelojalna, odnosno nekorektna konkurencija prisutna je na svim tržištima, pa tako i u svijetu turizma. Nepošteno tržišno natjecanje nanosi štetu drugim iznajmljivačima, ali i samim gostima. Nelojalna konkurencija u turističkoj branši najčešće znači obavljanje turističke djelatnosti od strane neregistriranih fizičkih i pravnih subjekata. Posljedice su višestruke, kako za poštene iznajmljivače, tako i za samu državu, zbog neplaćanje poreza, doprinosa te odljeva novca iz Hrvatske. Pri tome treba naglasiti kako, iako neregistrirani, takvi iznajmljivači koriste sve prednosti internetskog oglašavanja putem platformi poput Booking.com ili Airbnb – piše danas HR Turizam.

S početkom prošlogodišnje turističke sezone najavljeno kako će inspektorima u nadzoru iznajmljivača pomagati središnji informacijski sustav eVisitor, gdje se svi iznajmljivači moraju prijaviti, a nelegalne iznajmljivače će se uspoređivati s podacima i oglasima na najjačim booking portalima, kao što su Booking.com i Airbnb.com.

Inspektori su, kako piše Jutarnji list, obavili 78 nadzora, a u čak 66 slučajeva otkrili su ilegalan turistički najam. Ovako visok postotak uspješnosti nije slučajan. Očito kako uspoređivanje podataka s eVisitora i internetskih platformi za pružanje usluga smještaja daje izvrsne rezultate.

Jedan je to od razloga zbog kojih je Airbnb, kako piše Poslovni dnevnik, svojim domaćinima u Hrvatskoj poslao e-mail u kojem ih upozorava da na vrijeme prijave i plate porez na dohodak od rentanja, jer bi u suprotnom lako mogli biti otkriveni. Na taj način Airbnb želi osvijestiti svoje iznajmljivače, ali i izgraditi bolji imidž kod nacionalnih i gradskih vlasti, koji ih diljem svijeta optužuju da potiču izbjegavanje plaćanja poreza – piše HR Turizam.

M.D. / Foto: D.Antonini

- Oglas -