Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPOČIVALŠEK: O otvaranju granice za turiste odlučit će epidemiolozi i obje vlade

POČIVALŠEK: O otvaranju granice za turiste odlučit će epidemiolozi i obje vlade

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu, nakon sastanka s hrvatskim kolegom Garijem Cappellijem, da će o njemu već popodne izvijestiti slovensku vladu, a da će o otvaranju granica za turiste zajednički raspraviti epidemiolozi obje zemlje.

“Dogovor s hrvatskim ministrom predstavit ću popodne na koordinaciji koja odlučuje o relaksaciji mjera u Sloveniji”, kazao je Počivalšek, dodavši da će se idući tjedan Hrvatski zavod za javno zdravlje i slovenski nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) povezati radi izrade protokola koji bi definirao zajedničke standarde za međusobne prijelaze granice.

“Bez tog protokola prijelaz granice neće biti moguć”, kazao je Počivalšek novinarima, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, koja dodaje da Počivalšek nije želio špekulirati o detaljima jer protokol moraju definirati za to nadležna tijela.

Dijalog se vodi o mogućnostima za otvaranje granica i o načinima kako osigurati sve potrebne mjere i procese kako bi Slovenci mogli ljetovati u Hrvatskoj, kazao je Počivalšek, dodavši da to može biti primjer dobre prakse u EU-u za takve slučajeve. Dodao je da je i na razini EU kao cjeline potrebno u tom smislu utvrditi standarde koji će biti što je moguće više usklađeni.

Prema riječima slovenskog ministra, na sastanku s ministrom Capellijem bilo je riječi i o tome da se obje nacionalne turističke organizacije zajedno pripreme na dolazeće razdoblje nakon završetka pandemije, kako bi obnovili promotivnu zajedničku suradnju na udaljenim turističkim tržištima nakon što se obnovi međunarodni zrakoplovni promet.

Počivalšek je kazao da je na bilateralnom sastanku u Zagrebu dogovoreno da se otvaranju granice za turiste iz obiju država i revitalizaciji turističkog sektora pristupi u dvije faze.

Pri tome bi u prvoj, koja bi počela “negdje do kraja svibnja”, granica bila recipročno otvorena za vlasnike nekretnina i plovila koje imaju u drugoj državi, dok bi u drugoj fazi, vjerojatno u lipnju, došlo i do otvaranja granice za ostala turistička putovanja.

S tim će se prijedlogom ići na obje vlade, najavio je Počivalšek, ali je upozorio da je o datumima prerano govoriti jer o tome svoje moraju reći i epidemiolozi na obje strane.

(Hina)

- Oglas -