Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKMakarsko kulturno ljetoPOČINJE MAKARSKA JAZZ FESTIVAL Otvaranje na Spomeniku uz Elvis Stanić Group, evo...

POČINJE MAKARSKA JAZZ FESTIVAL Otvaranje na Spomeniku uz Elvis Stanić Group, evo što vas još očekuje u trodnevnom programu

S početkom u 21 sat, u četvrtak 19.kolovoza kreće osmo po redu izdanja Makarska Jazz Festivala koje nam ove godine u sklopu programa Makarskog kulturnog ljeta donosi tri vrlo zanimljive koncertne večeri – otvaranje je uz Elvis Stanić Group, u petak nastupa 90F3 dok je zadnji dan, subota, na programu Ante Gelo Band. Velika novost je da se ovogodišnji festival održava na novoj lokaciji, odnosno na spomeniku na Glavici, a razlog su aktualne epidemiološke mjere i ograničenje broja posjetitelja.

Kako nam je najavila organizatorica festivala Klaudija Vuković-Vujčić, za koncerte u četvrtak, petak i subotu cijena ulaznica je 30 kuna a potrebni su valjana Covid potvrda ili negativan PCR test. S druge strane, u suradnji s HGU osigurano je besplatno antigensko testiranje za posjetitelje, koje počinje od 19.00 sati na mjestu održavanja koncerta.

-Prilagođavamo se mjerama ali radimo normalno kao i svaki dosadašnji festival. Lani smo s jedne strane imali pun Kačićev trg i nije bilo velikih ograničenja, ali nam je s druge strane u zadnji čas otkazala Valerija Nikolovska, upravo zbog situacije s Covidom. Ove godine smo prisiljeni na ograničen broj posjetitelja, zbog čega smo se odlučili na novu lokaciju, ali vjerujem da će sve izgledati i zvučati najbolje što može – kazala je Klaudija Vuković-Vujčić.

O izvođačima ovogodišnjeg Makarska Jazz Festivala:

Elvis Stanić Group je jazz fusion skupina koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. Dobitnici su 16 Porina za jazz glazbu i mnoštva drugih glazbenih nagrada. Skupina izvodi originalni moderni jazz, prelazeći granice tradicionalne i latino glazbe, a predvodi je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije – Elvis Stanić. Uz Elvisa Stanića, na koncertu će nastupiti Alba Nacinovich – vokal Marko Lazarić – bubnjevi Damjan Grbac – bas gitara Davor Dedić – klavijature.

Drugu večer 8. Makarska Jazz Festivala imati ćete priliku vidjeti i čuti band 9OF3.
9OF3 je glazbeni projekt dugogodišnjih prijatelja Ivana Pešuta, Bruna Kovačića i Miroslava Lesića Lesique-a, poznatih imena hrvatske glazbene scene koji su udružili svoje umjetničke snage i napravili ovaj sjajan gitaristički projekt. Istoimeni album “9OF3” osvojio je ove godine čak 3 kipića najprestižnije hrvatske glazbene nagrade PORIN. Njihova glazba prožeta je elementima rocka, bluesa, ali i jazza i countrya. Na bini će im se pridružiti i ritam sekcija – Vedran Ružić na basu i Dušan Kranjc na bubnju.

Ante Gelo band, allaround ansambl sastavljen od vrsnih glazbenika, te je jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj i zamišljen je kao varijabilna platforma za stilski različite glazbene projekte. U Makarskoj će se predstaviti sa sjajnim vokalima i instrumentalistima u sastavu Alen Đuras, Iva Ajduković, Goran Kovačić, Robert Vrbančić, Mario Klarić i Ante Gelo. Alen Đuras je niknuo iz Voicea, također Iva Ajduković, gdje su ostvarili zapažen uspjeh, te stekli puno iskustva i zapaženih nastupa u većim televizijskim produkcijama. Goran Kovačić je ovogodišnji dobitnik Porina za najboljeg producenta godine, aktivan je kao studijski i session glazbenik u apsolutno svim glazbenim događanjima u HR. Robert Vrbančić je naš najpoznatiji basist, sudionik je mnogih snimanja i projekata na regionalnoj sceni i vrlo aktivan na svim područjima, pogotovo u funk i fusion izričaju. Mario Klarić je mladi bubnjar iz Karlovca, vrlo je tražen i aktivan na glazbenoj sceni, postao je nezaobilazan na svim televizijskim projektima i snimanjima. Ono što publika može očekivati u Makarskoj je punokrvna svirka i uživanje u open air ljetnoj večeri sa sjajnim vokalistima i instrumentalistima. Program koji će se izvoditi je svakako dio svjetskog opusa jazz standarda, ali i nečeg što je dio habitusa Gelo banda, s naglaskom na hrvatske autore i neke od najljepših pjesama iz pjesmarice Olivera, Runjića, Stanića, Fiamenga, promišljenih na džezistički način.
M.D. / ilustracija: MD

- Oglas -