Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaHRVATSKA: Počinje gradnja vatrogasnog doma u Trilju, vrijednog oko 8 milijuna kuna

HRVATSKA: Počinje gradnja vatrogasnog doma u Trilju, vrijednog oko 8 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je u Trilju položila temeljni kamen za izgradnju vatrogasnog doma, u vrijednost gotovo osam milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz EU fonda za mjere 7 Programa ruralnog razvoja.

“Dom će biti prostor za okupljanje vatrogasca i njihovu opremu i vozila, a u sklopu doma izgradit će se i polivalentna dvorana, koja će biti mjesto okupljanja šire zajednice u Trilju”, rekla je ministrica Vučković.

Projektom je, naime, predviđena izgradnja infrastrukture društvene namjene za potrebe DVD-a Trilj i Dicmo, čime će se osigurati adekvatno držanje opreme i vozila, ali i gradnja polivalentne dvorane kao i parkirališnih mjesta i igrališta za rekreaciju, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Izgradnjom objekta poboljšat će se uvjeti za održivi razvoj ruralnog područja triljskog kraja, uz povećanje komunalnih usluga, tj. izgradnju infrastrukture za rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trilj i Dicmo.

Također, cilj projekta je postići i osigurati što veću društvenu aktivnost stanovnicima triljskog i dicmanskog područja, osobito u područjima obrazovanja i kulture mladih i socijalno ugroženih, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Uz ministricu poljoprivrede Vučković prilikom polaganja temeljnog kamena za gradnju Vatrogasnog doma u Trilju bili su i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i gradonačelnik Ivan Šipić.

Sredstva za izgradnju objekta osigurana su iz mjere 7 Programa ruralnog razvoja, u vrijednosti od gotovo osam milijuna kuna odobrene potpore.
Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako je do danas iz europskih fondova te kroz tržišne i izravne potpore na području grada Trilja kroz 548 ugovora ugovoreno više od 67 milijuna kuna te isplaćeno gotovo 50 milijuna kuna.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je ukupno, putem 18.432 ugovora, odobrena potpora u iznosu većem od 982 milijuna kuna, od kojih je isplaćeno više od 716 milijuna kuna.

Ukupno je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno više od 80 posto raspoloživih sredstava, što ga čini najuspješnijim programom koji se financira iz EU fondova, a isplate su u svibnju bile na 57 posto.

O krajnjim efektima Programa govori brojka od približno 1.400.000 stanovnika Hrvatske koji imaju koristi od poboljšanih usluga i infrastrukture u ruralnim područjima, navode iz Ministarstva poljoprivrede.
Hina / foto Facebook

- Oglas -