Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPLENKOVIĆ: Od idućeg ponedjeljka otvaraju trgovine, 4.svibnja frizeri, 11.svibnja nastava u nižim...

PLENKOVIĆ: Od idućeg ponedjeljka otvaraju trgovine, 4.svibnja frizeri, 11.svibnja nastava u nižim razredima osnovnih škola

Na sjednici Vlade RH najavljena su popuštanja mjera u vezi epidemije koronavirusa, a koje je predstavio premijer Andrej Plenković. Kako prenosi Index.hr, Plenković je kazao da he epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom.

“Unatoč manjim oscilacijama, trend je zadnja dva tjedna u opadanju”, rekao je. Kaže da ni u jednom trenutku broj novozaraženih nije bio preko 100.

“Koeficijent koji mjeri koliko jedna osoba zarazi drugih pao je ispod jedan. Danas je on ispod 0,8, a bio je 2,5. Zbog toga postepeno možemo pokrenuti niz društvenih i ekonomskih aktivnosti. Ali to ne znači da se možemo odmah vratiti na staro”, rekao je Plenković te dodao da danas predstavljeni plan “mora ići uz stroge mjere”

1. faza počinje u ponedjeljak 27.4. Omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Omogućit ćemo rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt među ljudima.

Treće, važno, uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija. Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

2. faza, 4. svibnja: Omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu osim iznimki o kojima će odlučiti epidemiolozi. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava.

Omogućit će se rad poslovnim subjektima usližnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt. To su kozmetičari, frizeri, pedikeri…

3.faza, 11. svibnja : Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1-4 razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi.

Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na tersama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja.

Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

Dodao je da se nastavlja zabrana javnih okupljanja.

“Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji”, rekao je.

“HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnosniti na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama”, rekao je.

“Državna matura, kako smo donijeli preporuku, bit će od 8. do 29. lipnja”, rekao je.

“Od 2. svibnja bit će dozvoljena vjerska okupljanja. Za što se će se izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa”, rekao je Plenković.

“Na kraju želim kazati da smo pokazali da nam je prioritet zaštita života i zdravlja. Isto tako, naš je zadatak da omogućimo funkcioniranje gospodarstva. Mjerama smo omogućili zadržavanje radnih mjesta. Već od idućeg tjedna mnogi će reaktivirati svoje djelatnosti”, rekao je.

M.D. / Foto: D.Antonini

- Oglas -