Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPlenković: Mjere Stožera trebale bi pridonijeti smanjenju zaraze u ovoj fazi

Plenković: Mjere Stožera trebale bi pridonijeti smanjenju zaraze u ovoj fazi

– Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u četvrtak da bi mjere koje je objavio Nacionalni stožer trebale pridonijeti smanjenju zaraze, te je u povodu uskrsnih blagdana apelirao na građane da svojim ponašanjem nastoje spriječiti širenje epidemije.

Plenković je na sjednici Vlade, govoreći o situaciji s koronavirusom, istaknuo kako je bitno da “vidimo rast brojeva kod nas i rast brojeva u drugim zemljama u okruženju”.

Ocijenio je da bi mjere koje je Nacionalni stožer civilne zaštite jučer objavio trebale pridonijeti smanjenju zaraze u ovoj fazi, posebno u kontekstu nadolazećih uskrsnih blagdana, gdje se možda očekuje i više obiteljskih druženja.

“Najvažnije je da svi pokažu visoki stupanj osobne odgovornosti i da svojim ponašanjem nastoje spriječiti širenje epidemije”, poručio je premijer.

Podsjetio je da smo jedna od rijetkih zemalja koja nije imala policijski sat niti strogo zatvaranje.

Nastojimo život učiniti što normalnijim

“Nastojimo život učiniti što normalnijim, kompenzirati posljedice onima kojima su zbog mjera ograničenja poslovne aktivnosti limitirane, no bez odgovornosti svakoga od nas situacija s pandemijom je teža”, poručio je Plenković.

Osvrčući se na situaciju s cijepljenjem rekao je kako postoje određene poteškoće globalno, a posebno prema europskim zemljama u distribuciji cjepiva AstraZenece.

To se, dodao je, nastoji kompenzirati narudžbama drugih cjepiva i riješiti manjak koji je nastao u distribuciji cjepiva, ističući da se o tome vode razgovori.

Plenković je ustvrdio kako je razvidno da je Vlada ostvarila maksimalan stupanj sinergije s gradovima, općinama i županijama, od snaženja njihovog fiskalnog kapaciteta do provedbe projekata i kontinuiranog dijaloga.

“Vidi se da one napreduju u godinama koje su iza nas, a još više u godinama koje su ispred nas”, zaključio je premijer.

Hina /foto O. F.

- Oglas -