Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPLENKOVIĆ: Kontrolirat ćemo stvari na granici na učinkovit način

PLENKOVIĆ: Kontrolirat ćemo stvari na granici na učinkovit način

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u subotu kako je zdravstveni sustav u cijelosti pripravan nositi se s eventualno povećanim brojem zaraženih koronavirusom, poručivši i da će “kontrolirati stvari na granici na učinkovit način”.

„U nekim od zemalja našeg okruženja povećan je broj zaraženih. Intenzivno pratimo situaciju, gledamo i situaciju u Hrvatskoj jer smo u zadnja dva dana imali 22 slučaja što je puno više nego u zadnja tri tjedna zatišja. Smatramo da smo kao zdravstveni sustav u cijelosti pripravni nositi se s eventualnim brojem povećanih slučajevima zaraženih. Kontrolirati ćemo stvari na granici na učinkovit način, apelirati na sve nas da se ponašamo odgovorno”, odgovorio je Plenković novinarima na pitanje o uvođenju strožih kontrola na granicama.

Škorinu izjavu nisam doživio kao prijetnju

Predsjednik HDZ-a danas je predstavljao kandidate svoje stranke za I. izbornu jedinicu. Osvrnuo se tom prigodom i na poruku Miroslava Škore ženama koje su mu pokazale srednji prst na što im je Škoro rekao da ‘mogu mahati kojim hoće prstima dok Domovinski pokret dođe na vlast, a onda će dobiti po tim prstima’.

Njegovu poruku, kazao je Plenković, ne doživljava kao prijetnju dodavši kako “Škoro proklizava na suhom”.

„Očito da proklizava svaki dan, ne samo na onim osjetljivim temama, nego se i neke izjave mogu doživjeti kao prijetnja. Osobno ih nisam doživio kao nikakvu prijetnju. Dapače, imamo iza sebe i rezultate i vjerujemo u sebe”, istaknuo je.

Za razliku od njih, poručio je, drugi nemaju niti programa niti postignuća te bi – ako bi došli s krajnje desnice, bili svojevrsni eksperiment kao i „ovi s lijeva, bez iskustva, okupljeni do ne znam koje daljine”.

Plenković je naglasio da su napravili jako puno u zadnje četiri godine te imaju realan program, utemeljen na brojkama, koji daje zemlji šansu za brzi gospodarski oporavak, za utjecaj u Europi i svijetu te zdravstvenu i ekonomsku sigurnost.

O suradnji s Mostom uopće ne razmišljam

Na novinarski upit kako komentira uvjet Mosta za suradnjom da se provede referendum o izbornom zakonu, odgovorio je kako se može razgovarati o promjenama izbornog zakona, ali smatra kako se to pitanje ne treba uređivati referendumom već u Hrvatskom saboru. Poručio je i kako o suradnji s Mostom uopće ne razmišlja.”Najmanje o njima razmišljam od svih. Imam puno sjajnog iskustva s njima”, rekao je ironično.

Poručio je kako u I. Izbornoj jedinici očekuju bolji rezultat nego su ga imali 2016. godine s obzirom na sva postignuća koja su ostvarili u svom mandatu te na sve što su osigurali u proteklom razdoblju u uvjetima najveće krize u proteklih stotinu godina. „Imamo sjajan tim, odličan program, a imamo i rezultate iza nas”, zaključio je.

Hina/foto D.A

- Oglas -