Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPlenković: Epidemiološka situacija znatno bolja, treba ohrabriti povratak u škole

Plenković: Epidemiološka situacija znatno bolja, treba ohrabriti povratak u škole

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako se epidemiološka situacija znatno poboljšala u odnosu na prve preporuke školama te je poručio roditeljima da se ohrabre i puste djecu na nastavu.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da nove preporuke školama omogućuju veći broj učenika, a s obzirom na to da smatra kako je nova situacija povoljnija, roditeljima je poručio da se slobodno mogu ohrabriti.

“Molim sve osnivače obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja rastumače nove okolnosti profesorima, ravnateljima, učiteljima te roditeljima i da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti tjedne pred nama da unatoč nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati obrazovanje u metodoološkom smislu kakvo je izvorno predviđeno”, rekao je premijer.

“Vjerujem da će i ministar zdravstva, epidemiolozi i predstavnici HZJZ-a ohrabariti povratak u škole”, dodao je.

Kroz razgovor sa sindikatima postići rješenje

Plenković se osvrnuo na razgovore sa sindikatima državnih i javnih službi izrazivši uvjerenje da će se kroz nastavak razgovora idućeg tjedna postići rješenje koje će biti “na obostranu korist i zadovoljstvo”.

Podsjetio je da bi se “u normalnim okolnostima” s 1. listopadom plaće povećale 18,3 posto, a u sektoru obrazovanja 23,5 posto.

“U ovim okolnostima mislim da je dobro da pokažemo određeni signal odgode dogovorenih povećanja. Mislim da smo na tragu dogovora”, ustvrdio je premijer.

Vezano za mjere za otklanjanje potresa i objavljeni poziv Ministarstva državne imovine za financiranje najamnina za zamjenski stan, Plenković je najavio da će posebni tim predstavnika Ministarstva otići u SD Cvjetno naselje pojasniti onima koji su trenutno tamo što trebaju poduzeti kako bi se kandidirali za najam stana.

Istaknuo je da su sredstva osigurana ali i da svatko ima pravo tražiti dodatnu provjeru stručnjaka u slučajevima kada prilikom prve procjene šteta, kada su se stavljale oznake o uporabljivosti nisu dobili oznaku, a kasnije je došlo do oštećenja.

Osigurati dostojan život građanima u najkraćem roku

“S te strane ćemo izaći ususret tako da svi naši građani dostojanstveno žive u najkraćem mogućem roku”, poručio je premijer.

Rekao je i da Ministarstvo graditeljstva s Ministarstvom zaštite okoliša rade na novom pozivu koji se odnosi na intervencije popravaka krovova, dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlera, koji će omogućiti svim sugrađanima da imaju toplu vodu.

Za sufinanciranje bojlera predviđeno je 8.000 kuna.

S obzirom da je Zakon o obnovi u javnoj raspravi, naglasio je da svi oni koji su imali sredstva, osiguranje i žele obnavljati svoju nekretninu to mogu raditi bez obzira na donošenje Zakona, odnosno ne moraju ga čekati.

Plenković je ocijenio i da ima dovoljno vremena za kampanju i za organizaciju parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja.

“Dobro je da je datum nakon kraja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, imamo još dosta zadaća, a uskoro će krenuti i revidirana rasprava o budućem sedmogodišnjem europskom proračunu kao i planu oporavka koji će biti ključni elementi poluga gospodarskog razvoja i oporavka članica EU”, naglasio je.
Hina/foto D.A.

- Oglas -