Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPLENKOVIĆ: Epidemija nas je koštala 30 milijardi kuna, nove mjere u petak

PLENKOVIĆ: Epidemija nas je koštala 30 milijardi kuna, nove mjere u petak

 Premijer Andrej Plenković poručio je kako se Hrvatska nalazi u izazovnom trenutku epidemije koronavirusa koja je Hrvatsku do sada koštala 30 milijardi kuna, a da se zbog ljudskih žrtava i velikog broja oboljelih u petak predstavljaju nove mjere.

“U ovom trenutku konsolidiramo više prijedloga za nove mjere, one će najvjerojatnije biti spremne u petak kada ih planiramo predstaviti”, kazao je Plenković na prvoj konferenciji za medije nakon što je izašao iz izolacije i prebolio zarazu koronavirusom.

Poručio je da nije vrijeme za opuštanje mjera, a da će se u petak predstaviti koje će se mjere produljiti i što se još može donijeti kako bi se smanjili kontakti i kretanje u populaciji i na taj način prevenirali širenje epidemije.

Ustvrdio je da brojevi umrlih i novooboljelih i dalje visoki, da Hrvatska u ovom trenutku ima veliku ljudsku žrtvu.

“To znači da trebamo i dalje poduzimati mjere, biti odgovorni i ciljano ih dalje postrožavati, a isto tako učiniti sve da pomognemo prenapregnutom zdravstvenom sustavu”, kazao je premijer te je izrazio sućut obitelji koje su do sada izgubile svoje najmilije zbog covida-19.

30 milijardi kuna za održavanje normalnog života i funkcioniranje zdravstvenog sustava

Premijer je istaknuo da je od početka epidemije, vlada kroz razne aktivnosti za održavanje normalnog života i funkcioniranje zdravstvenog sustava, izdvojila 30 milijardi kuna.

Poručio je i kako je napredak u registraciji i odobravanju cjepiva vrlo ohrabrujući.

“Europska agencija za lijekove pomiče svoj predviđeni rok od 29. prosinca na nekoliko dana ranije što znači da će, pod uvjetom da se Pfizerovo cjepivo odobri, da nakon toga sve države članice pa i Hrvatska putem Halmeda daju suglasnost, prve pošiljke tog cjepiva biti u Hrvatskoj možda nekoliko dana i ranije nego što smo dosada predviđali”, kazao je Plenković.

Najavio je kako će vlada sljedeći tjedan usvojiti plan cijepljenja, u kojem će se dati slika dinamike cijepljenja u prvih šest mjeseci sljedeće godine te pojasniti našim sugrađanima koristi od cijepljenja.

Također, kazao je kako će vlada sutra raspravljati o mjerama potpore gospodarstvu te će već sada osigurati nastavak mjere od 4000 kuna naknade po radniku, ukoliko dođe do obustave djelatnosti za pojedine aktivnosti.

“Za siječanj i za veljaču za one sektore koji neće imati mogućnosti nastaviti raditi normalno, nastavit ćemo s onom mjerom od 4000 kuna naknade po radniku. Prema inicijalnim projekcijama, tu ćemo predvidjeti oko 500 milijuna kuna, povrh toga, oko milijarda i 500 milijuna kuna predviđena je i za aktivne politike zapošljavanja”, kazao je.

“Istinska poluga ekonomskog oporavka i razvoja”

Podsjetivši da će Hrvatskoj u idućem desetgodišnjem razdoblju na raspolaganju biti 24,3 milijarde eura, kada se zbroje sredstva iz novog sedmogodišnjeg proračuna EU-a, instrumenta za oporavak od koronakrize zvanog “EU sljedeće generacije” i Europskog fonda solidarnosti.

To je, kako je rekao, “istinska poluga ekonomskog oporavka i razvoja”.

Kako bi povukla šest milijardi eura bespovratnih sredstava za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa iz instrumenta EU iduće generacije, Hrvatska mora izraditi Nacionalni plan oporavka, rekao je Plenković, naglasivši da je Hrvatskoj iz tog EU-ova programa odobreno šest milijardi eura bespovratnih sredstava, što je 11 posto lanjskog BDP-a.

“Tako visoku razinu nema ni jedna zemlja EU-a”, rekao je Plenković, a tu je, kako je dodao, i 3,6 milijardi eura koji je Hrvatskoj na raspolaganju za zajmove po najboljoj mogućoj kamati, praktički bez dodatnog troška.

Premijer se osvrnuo i na proteklu sjednicu Sabora, istaknuvši da su sve točke koje su stavljene na dnevni red, završile uvjerljivom i kohezivnom snagom parlamentarne većine, ali kroz argumente. Otklonio je tezu koju saborske oporbe da se njihove inicijative stavljaju na dnevni red saborske rasprave kasno navečer. Ustvrdio je da, kada se pažljivo prati rad sabora, vidi da to nije točno.

“Kada bi netko imao vremena i gledao sve te rasprave, onda bi vidjeli tko je pojeo vrijeme i tko u biti vlastitu saborsku inicijativu namjerno spušta što kasnije kako bi onda kazao parlamentarnoj većini ili predsjedniku Hrvatskog sabora da se neke teme stavljaju niže u fokus dana”, rekao je Plenković.

Hina / foto

 

- Oglas -