Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPlenković danas predstavlja plan i kampanju cijepljenja

Plenković danas predstavlja plan i kampanju cijepljenja

Premijer Andrej Plenković će nakon današnje sjednice Vlade detaljno predstaviti plan i kampanju cijepljenja, piše u srijedu Jutarnji list.

Pošiljka od 9750 doza cjepiva raspoređena u 1950 pakiranja stiže navjerojatnije u subotu prijepodne, nakon čega kreće distribucija diljem zemlje. U nedjelju 27. prosinca u cijeloj Europi kreće procjepljivanje, i to po prioritetnim skupinama.Ime osobe koja će biti prva cijepljena nije poznato, ali spekulira se o tome da će se možda u isto vrijeme kao “prvi” cijepiti više osoba i to najvjerojatnije liječnik ili medicinska sestra te netko iz doma umirovljenika.

Nakon što se potroše doze, daljnje isporuke cjepiva odvijat će se u tjednim tranšama prema planu i najavama proizvođača a u skladu s rokovima i dinamikom isporuka organizirat će se cijepljenje prema programu prioriteta za pojedine skupine.

Nakon što se danas usvoji plan cijepljenja građana, počinje i javna informativno-edukativna kampanja u Hrvatskoj za pripremu i provedbu cijepljenja. Kampanja se naslanja na zajedničku kampanju EU pod sloganom “Zajedno kroz krizu”. Cilj je da se građanima daju svi odgovori i informacije o cjepivu, njegovim svojstvima i učincima, mogućim popratnim pojavama i kontraindikacijama tijekom i poslije cijepljenja, kao i o organizaciji i načinima provedbe programa za sve građane koji se odluče cijepiti.

Pfizer je na svojim stranicama službeno objavio ime samog cjepiva. U EU će se cjepivo prodavati pod robnom markom Comirnaty, šro predstavlja kombinaciju izraca covid-19, mRNA, zajednica i imunitet (community i immunity) kako bi se istaknulo prvo odobrenje cjepiva protiv messenger RNA (mRNA), kao i zajednički globalni napori koji su omogućili ovo postignuće bez presedana, piše Jutarnji list.

Hina / foto: screenshot

- Oglas -