Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaAKTUALNOPetra Radić: Sve ove pronatalitetne mjere koje poduzimamo su dobre, ali one...

Petra Radić: Sve ove pronatalitetne mjere koje poduzimamo su dobre, ali one su samo flaster na ranu od transplantacije srca

Na tematskoj sjednici Županijske skupštine Splitstko-dalmatinske županije radnog naziva demografija zanimljiv je govor održala podgorska načelnica Petra Radić koja je, uz kolege iz Trogira, Dugopolja i Visa, bila jedina s Makarskog primorja. U emotivnom govoru u kojem je ponešto govorila i iz svoje osobne perspektive Radić je upozorila na činjenicu da većina općina, pa tako i Podgora, imaju pronatalitetne mjere poput sufinanciranja jaslica, naknada za novorođenčad, stipedije, đački prijevoz itd. – Sve je to dobro, ali to je samo flaster na ranu od transplantacije srca, istaknula je Radić dodajući da je ljudima potrebno osigurati veću sigurnost, kako materijalnu tako i pravnu, priuštivo stanovanje i zdravstvenu skrb, te javnu infrastrukturu uz edukaciju, sport i kulturu.

– Sve ovo ostalo su sitnice koje će razveseliti onoga tko je ostao živjeti u Hrvatskoj i koji će reći: Tu ja živim, to je Hrvatska, poručila je načelnica.

U svojem izlaganju istaknula je kako na Makarskom primorju nema prevelikih odstupanja te kako je posvuda, izuzev Makarske, demografska slika slična. U Podgori se rast bilježio 1910-tih i kasnije 1990-tih, unatoč ratu, a sve zbog booma ulaganja u infrastrukturu 80-tih.

– Naš najveći problem su imigracije mladih. Držim da je seoba u drugu državu za mladu osobu dobra odluka, i sama sam jedno razdoblje živjela u Americi, prošla sam Transsibirsku željeznicu, bila u Mongoliji, Maleziji, mjesec i pol u Africi i vratila se. Zašto? Jer sam vjerovala da u Hrvatskoj može biti bolje, da sve dobro što sam vidjela mogu implementirati, a zbog onog što nije dobro biti sretna jer je kod nas bolje. I onda kad dođete na mjesto dužnosnika shvatite da ste kao žena zakinuti, rekla je Radić.

U samom uvodnom govoru rekla je, inače, kako ima 30 godina, kako nema djece, i kako si podmladak trenutno, kao dužnosnica, ne može ni priuštiti jer je sustav tako posložen da ju nema tko mijenjati na čelu općine.

Primijetila je da je jedan od najvećih problema primorskih općina činjenica da osim turizma i eventualno građevine nema prilike za drugim poslovima. Komentirala je i kako je paradoksalno kako je kod nas najtraženije zanimanje konobar, dok su vani to IT stručnjaci ili pak doktori.

– Turizam je danas postao demotivirajući, sve se svodi na apartmane, ljudi se ne školuju više kao prije jer su s fakultetima ionako manje konkurentni na tržižtu nego bez njih, istaknula je.

– U svemu tome više nije ni bitno tko je kriv, spominju se ustaše, partizani, ni meni ni ikome to nije relevantno, bitno je samo da što prije krenemo popravljati ovu sliku, zaključila je u svojem govoru podgorska načelnica.

Ivona Ćirak/ foto: MD

- Oglas -