Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPETAK Javna tribina Državne geodetske uprave o projektu evidentiranja posebnih pravnih režima...

PETAK Javna tribina Državne geodetske uprave o projektu evidentiranja posebnih pravnih režima u zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava poziva sve zainteresirane na javnu tribinu koja će se održati uz podršku PP Biokovo, 11. ožujka u 11h Makarska, Ulica don Mihovila Pavlinovića 1, dvorana Arte. Na tribini će biti predstavljen projekt Evidentiranja posebnih pravnih režima na zaštićenim područjima, skraćeno EPPR. Sudionici će na javnim tribinama pojasniti ciljeve i utjecaj projekta na zaštitu prirode, ali i na sveukupne odnose između javnih ustanova i privatnih vlasnika.

Evidentiranje posebnog pravnog režima u zaštićenim područjima je projekt kojeg provodi Državna geodetska uprava. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda EU-a u iznosu od 31.173.724,75 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 36.674.970,00 kn. EPPR se provodi u periodu od 1. veljače 2019. do 31.12. 2022.

Cilj EPPR-a je prijenos vanjskih granica zaštićenih područja Republike Hrvatske. Projektom je obuhvaćeno 8 nacionalnih parkova, 10 parkova prirode i 2 stroga rezervata.

Za većinu zaštićenih područja se ne zna egzaktno koje katastarske čestice se nalaze unutar granica zaštićenih područja i to zato što granice zaštićenih područja nikad nisu prenesene na katastarske planove. Poseban pravni režim, kao i pravo prvokupa, do danas nisu upisani u službene registre na većem dijelu površine zaštićenih područja zbog čega tijela koja su nadležna za zaštitu prirode često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode.

Državna geodetska uprava u svakom od navedenih područja organizira javne tribine na kojima će biti predstavljen projekt, njegovi ciljevi, utjecaj na okoliš, te utjecaj na ukupne odnose s vlasnicima. Javni uvid za svako pojedino područje će biti omogućen u trajanju od mjesec dana, a prvi dan javnog uvida je ujedno i datum održavanja pojedine javne tribine.

Svi zainteresirani mogu sudjelovati na javnoj tribini uz poštivanje epidemioloških mjera i uz valjane Covid potvrde.
MD/foto MD

- Oglas -