Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPet godina Društva prijatelja vrgorske starine: 'Do 2028.godine želimo imati deset objavljenih...

Pet godina Društva prijatelja vrgorske starine: ‘Do 2028.godine želimo imati deset objavljenih knjiga iza sebe’

Društvo prijatelja vrgorske starine nedavno je svečano obilježilo petu godinu uspješnog djelovanja u očuvanju i promociji kulturne i povijesne baštine vrgorskog kraja.

Početkom je na izbornoj skupštini aktualnom vodstvu kojeg čine predsjednik Branko Radonić, potpredsjednik Matko Bašić i tajnica Adriana Turić Erceg, izglasan novi petogodišnji mandat. Iskoristili smo stoga priliku porazgovarati s Radonićem o dosadašnjem djelovanju te planovima društva za budućnost.

– Možemo biti zadovoljni što smo u ovih pet godina djelovanja ostvarili veliki broj aktivnosti, među kojima posebno ističem izdavaštvo, izložbe i predavanja. Kako je povijest Vrgorske krajine neistražena a na našem prostoru ne postoje ustanove koje bi se tim poslom bavile, dok nacionalne ustanove taj posao previše ne zanima, Društvo se trudi ispuniti postojeću prazninu svojim aktivnostima – govori Radonić.

Samo društvo, kako naglašava, promiče istraživanje i zaštitu materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine, zalaže se za očuvanje, te ističe vrijednosti i značaj kulturno-povijesne baštine Vrgorske krajine. Osim toga, članovi društva aktivno sudjeluju u pronalaženju i skupljanju predmeta, arhivske i foto dokumentacije od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značaja za vrgorski kraj.

Iza društva prijatelja vrgorske starine, koje danas broji tridesetak članova volontera do sada stoji preko 120 različitih aktivnosti. Među njima se ističu pokretanje specijaliziranog portala Vrgorskestarine.hr na kojem se već nalazi oko 250 tekstova, dodajmo brojna održana predavanja, radionice i izložbe, kao i tiskanje knjiga koje je Radonić apostrofirao kao jedan od najvažnijih ciljeva društva.

– Osobno se nadam da ćemo u mandatu 2023.-2028. što prije doći do tiskanja desete knjige i to sam sebi postavio kao glavni zadatak. Društvo je do sada tiskalo tri knjige, u pitanju su zbirka kratkih priča „Tamo doli“ Jure Divića , te „Stoljeća vrgorskog vina i pršuta“ i „Vrgorac 1690.“ kojima sam ja autor. U ovoj godini planiramo tiskati još tri, od čega će jedna biti zbirka poezije, a dvije će se ticati povijesti našega kraja, otkriva Branko Radonić.

Kako nam je najavio, društvo će i u idućem razdoblju nastaviti istraživati vrgorsku povijest, postavljati dokumentarne izložbe, istraživati i brinuti za materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Vrgorske krajine, kao i lokalni identitet.

– Bogata, slojevita i dinamična prošlost vrgorskog kraja obvezuje nas na istraživanje lokalne povijesti, ali na stručnim i znanstvenim osnovama. Uz to je vezana i neumorna, kontinuirana popularizacija naše kulture i povijesti, ne samo izvan Vrgorca, već i među Vrgorčanima, pogotovo najmlađima. Ako se ne „naoružamo“ znanjima o vrgorskoj prošlosti, teško ćemo naći svoje mjesto u budućnosti, kaže predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine.
O. Franić / foto: privatni album

- Oglas -