Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPBV: Bleiburške žrtve komemorirat će se 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i...

PBV: Bleiburške žrtve komemorirat će se 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu

Žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta komemorirat će se u subotu, 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu, a zbog pandemije koronavurisa, neće biti središnje komemoracije u Bleiburgu.

Počasni bleiburški vod u srijedu u priopćenju navodi kako zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće pripremiti središnju komemoraciju na Bleiburškom polju u Austriji pa će se ona održati na više mjesta.

U 10 sati na groblju na Unterloibachu bit će molitva, a kod spomenika na Bleiburškom polju položit će se vijenci u ime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnoga bleiburškog voda. U skladu s trenutačnim propisima u Austriji, na molitvi i polaganju vijenaca bit će voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominiković, hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić te nekoliko članova Počasnoga bleiburškog voda iz Austrije.

Na zagrebačkome groblju Mirogoju u 11 sati bit će molitva i dova te položiti vijenci u ime državnih izaslanstava. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a dovu imam zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u 12,15 sati predvodit će u katedrali u Sarajevu misu zadušnicu u skladu s epidemiološkim propisima za vjerske objekte u BiH.

Počasni bleiburški vod napominje da će Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) te Hrvatski katolički radio (HRK) izravno prenositi komemoraciju s Mirogoja i svetu misu iz katedrale u Sarajevu.

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Konferencije BiH: Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH.

Hina

- Oglas -