Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPAVIĆ ŠIMETIN Od danas zaraženih 1835 necijepljeno je 82 posto

PAVIĆ ŠIMETIN Od danas zaraženih 1835 necijepljeno je 82 posto

Hrvatska je danas evidentirala 1835 novozaraženih, objavio je ministar Beroš u Saboru.Posljednji put u Hrvatskoj je više od 1835 zaraženih bilo na početku svibnja.

Pavić Šimetin je objasnila za Novu TV da porast ima svoje objašnjenje. Primjerice, u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji porast broja novih slučajeva povezan je s povratkom građana na radna mjesta, dok se u Splitsko-dalmatinskoj županiji još uvijek organizira veliki broj događanja.

Možemo li se nadati da je ovako veliki broj novozaraženih vrhunac ovog vala?

“Teško možemo reći da je baš sad ovo vrhunac (četvrtog vala) zato što imamo jaku uzlaznu krivulju. To je nekakvih 75 posto porast u odnosu na ona dva tjedna prije toga. Možemo se nadati da će vrlo brzo doći vrhunac i da će onda brzo krenuti nizbrdo”, komentirala je te dodala da vrhunac očekuju kroz nekoliko tjedana.

Očekuje se ipak manji broj zaraženih nego u prethodnom valu. “Manji broj bi mogao proizaći jer je više od 50 posto odrasle populacije cijepljeno. Oni ipak će puno teže i rjeđe oboljeti, a ako se i zaraze daleko su manji ishodi da završe u bolnici ili sa težim oblikom kliničke slike.”

Od današnjeg broja novooboljelih, necijepljeno je 82 posto. Prošloga tjedna 75 posto necijepljenih bilo je hospitalizirano i na respiratorima. “Daleko manji udio je onih koji su cijepljeni, i na respiratoru i hospitaliziranih”, komentirala je. Kroz nekoliko dana bit će u priopćenjima Stožera dostupni podaci o udjelu necijepljenih među zaraženima, hospitaliziranima i onima na respiratoru.

MD/ foto Nova TV

- Oglas -