Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaŽELJKO PAŠALIĆ SAČUVAO USPOMENU NA DRAŽENA RIČLA Malo prije tragedije kod Jablanice,...

ŽELJKO PAŠALIĆ SAČUVAO USPOMENU NA DRAŽENA RIČLA Malo prije tragedije kod Jablanice, prvi pjevač Crvene Jabuke uživao je na tučepskoj plaži

Jedan od najtragičnijih događaja koji su tijekom 1980-ih godina pogodili tadašnju Yu rock scenu bila je pogibija dvojica članova tada rastućih glazbenih zvijezda, sarajevske grupe Crvena Jabuka. Na putu prema Mostaru gdje su te večeri trebali održati koncert, 18.rujna 1986.godine dogodila se prometna nesreća kod Jablanice u kojoj je na mjestu poginuo basist grupe Aljoša Buha, dok je pjevač Dražen Ričl s teškim ozljedama prebačen u bolnicu u Beogradu, gdje je preminuo desetak dana kasnije, 1.listopada. Ova tragedija uvelike je obilježila karijeru Crvene Jabuke, koja će u idućim godinama do početka rata izrasti u jednu od najpopularnijih grupa u tadašnjoj državi, a karijera im traje i danas.

Makaranima je odavno poznato da grupa Crvena Jabuka od svojih početaka održavala posebnu vezu s našim krajem, a o čemu svjedoči i ova jedinstvena snimka koju je davno snimio, a sada napokon i objavio – a tko drugi – Željko Pašalić. Nastala na tučepskoj plaži upravo 1986., prikazuje Dražena Ričla te Dražena Žerića Žeru (u to vrijeme klavijaturista grupe) kako zajedno s Pašalićem i njegovom obitelji uživaju u ljetnom popodnevu. Uz sve nosi i dodatnu simboliku time što je to bio njihov posljednji zajednički odmor na Makarskoj rivijeri te, ispostavit će, i posljednje zajedničko guštanje na našim plažama.Ričl će ostati upamćen među fanovima sarajevske grupe, za koju je napisao i brojne pjesme, između ostalih i jedan od njihovih najvećih hitova Tugo, nesrećo.
O.F. / screenshot Makarska televizija

- Oglas -